Magistrații cer intervenția CSM și a Ministerului Justiției. Cu ce probleme se confruntă sistemul

Magistrații cer intervenția CSM și a Ministerului Justiției. Cu ce probleme se confruntă sistemulSursa foto: Arhiva EvZ

Mai multe asociații ale magistraţilor solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie o strategie unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi Parchete.

Potrivit unui comunicat semnat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Asociaţia Procurorilor din România, unele instanţe se afla deja în situaţii „limită” din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor şi a contactelor directe cu persoanele cu COVID-19, ce au determinat măsuri de izolare şi carantinare.

„În prezent, nu există un cadrul legal special care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent, nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar de combatere a efectelor pandemiei în instanţe şi Parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu”, se arată în comunicatul de presă semnat de asociațiile de magistrați.

Potrivit sursei citate, măsurile luate de instanţe şi Parchete au fost diferite şi au depins de abilităţile manageriale ale conducătorilor şi de factori externi, precum creşterea procentului de infectare a populaţiei, volumul de activitate, resursele umane, condiţiile de muncă sau gradul de implicare din partea altor instituţii cu competenţe, în special a Direcţiei de Sănătate Publică. Semnatarii comunicatului arată că, după starea de urgenţă, toate dosarele suspendate pentru 2 luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate şi celor generate de măsurile luate de autorităţi în pandemie. Astfel, volumul de muncă a crescut şi trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca şi cum situaţia ar fi una normală.

„Din păcate, însă, situaţia nu este deloc una normală, ci una excepţională, ce se agravează de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atât de către CSM, cât şi de către Ministerul Justiţiei, este intolerabilă, lăsând întreaga povară a consecinţelor pandemiei şi întreaga responsabilitate la nivelul instanţelor şi Parchetelor, al conducerilor acestora, al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului în general se mai arată în comunicat.

CSM și MJ trebuie să se implice

Potrivit asociațiilor de magistrați, CSM şi Ministerul Justiţiei s-au derobat de responsabilităţile ce le revin, afectând buna desfăşurare a activităţii în instanţe şi Parchete, precum și accesul la justiție, în condiţii de egalitate şi de siguranţă, al cetăţenilor.

În lipsa unui cadru administrativ şi legal specific situaţiei şi în condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar creşte de la o zi la alta, fiecare instanţă sau Parchet ia măsurile pe care le consideră potrivite, creând, însă, în acest mod, instabilitate, incertitudine şi lipsa egalităţii în faţa legii.

Conform sursei citate, instanţele şi Parchetele mici sunt în mod deosebit afectate, deoarece îmbolnăvirea personalului pune în pericol posibilitatea de funcţionare a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News