Statul român, bătut la CEDO de un fost magistrat. A contestat o decizie a CSM

Statul român, bătut la CEDO de un fost magistrat. A contestat o decizie a CSM

O fostă judecătoare a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român, după ce a fost exclusă din magistratură.

Judecătoarea Camelia Bogdan a câștigat procesul pe care l-a intentat statului român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce a fost exclusă din magistratură. Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

Fostul magistrat a chemat în judecată statul român considerând că decizia prin care a fost exclusă din magistratură a fost nedreaptă. Aceasta a fost adoptată, în anul 2017, de Secția disciplinară pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma analizei probelor prezentate, CEDO a constatat că procedurile de cercetare disciplinară aplicate în cazul judecătoarei Camelia Bogdan, i-au încălcat acesteia, mai multe drepturi și libertăți, după cum relatează Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Curtea a decis că au fost încălcate prevederile art. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

Pe cale de consecință, după această decizie dată de CEDO, statul român va fi obligat să plătească despăgubiri în valoare de 8.000 de euro.

Fosta judecătoare Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, ca formă de sancțiune disciplinară,  printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, datată din 8 februarie 2017. Ea a fost acuzată că ar fi încălcat prevederile legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Secția disciplinară pentru judecători a dispus suspendarea Cameliei Bogdan din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni.

De altfel, în plângerea formulată la CEDO, judecătoarea a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie). Ea a arătat că decizia pe care a primit-o este abuzivă și ilegală sub aspectul absenţei prescripţiei răspunderii disciplinare, a interdicţiei de exercitare a profesiei până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare şi a imposibilităţii de a contesta interdicția din cauză că nu există o cale internă de atac împotriva măsurii adoptată împotriva sa.

De asemenea, invocat faptul că nu i s-a permis să se adreseze unei instanțe de judecată, dar și că au fost divulgate presei informații confidenţiale privind procedura disciplinară.