EXCLUSIV EvZ. Ce a făcut polițistul din Lugoj pentru a-și scăpa pielea după ce l-a bătut pe muncitorul care nu purta mască. A crezut că va reuși, dar s-a ”fript” rău de tot

EXCLUSIV EvZ. Ce a făcut polițistul din Lugoj pentru a-și scăpa pielea după ce l-a bătut pe muncitorul care nu purta mască. A crezut că va reuși, dar s-a ”fript” rău de totMașină poliție. Sursa foto: arhiva EVZ

Polițistul din Lugoj care, acum câteva zile, a bătut un muncitor care nu puta mască de protecție în timp ce executa o lucrare stradală s-a bazat foarte mult pe un amănunt esențial atunci când le-a spus șefilor de la IPJ Timiș că a fost atacat cu un cuțit: inexistența camerelor de luat vederi în zonă.

Pentru a fi sigur că-l va ”înfunda” pe acel lucrător, ofițerul cu grad de comisar s-a dus imediat după incident să verifice dacă în zonă sunt camere care ar fi putut să surprindă acele momente. Propria anchetă din teren a avut însă o mare hibă: i-a scăpat singura cameră ale cărei imagini au întors totul împotriva lui!

Cei care îl cunosc pe comisarul în vârstă de 46 de ani, un polițist cu peste 20 de ani de experiență, nu găsesc o explicație logică a comportamentului violent care l-a vizat pe acel bărbat aflat la muncă în stradă. Cu atât mai mult cu cât ofițerul - coordonator al agenților în cadrul Biroului Rutier al Poliției Lugoj -, este lugojean, cunoscut în tot orășelul.

Cert este că, în urmă cu câteva zile, comisarul a ordonat colegului cu care se afla în patrulare - un tânăr agent în vârstă de 24 de ani cu doar câțiva ani de muncă în Poliție -, să oprească mașina de serviciu pentru a-l pune la punct pe muncitorul care lucra, fără mască, în stradă. După câteva schimburi de replici, polițistul s-a enervat, l-a lipit pe om de un zid și l-a lovit de mai multe ori cu pumnii. Apoi, ajutat de agentul cu care patrula, l-a băgat în mașină și l-a dus la secție.

Fără imagini, era cuvântul polițistului rănit împotriva cuvântului muncitorului bătut de el

Cam asta se vede pe filmarea care a apărut în spațiul public. Un atac nejustificat asupra unui muncitor!

Însă, pentru a-și apăra pielea, ofițerul coordonator de la ”Rutieră” a încercat să dea anchetei un cu totul alt curs și a spus că, de fapt, muncitorul l-a atacat și l-a tăiat cu un cuțit. ”Am fost tăiat cu cuțitul de muncitor. M-a atacat când am încercat să lămuresc situația. E ultraj”, a raportat ofițerul superiorilor săi, așa cum o cere procedura, când este vorba de asemenea situații.

Încercarea polițistului de a-și minți șefii și astfel de a denatura complet lucrurile, s-a bazat pe un singur lucru, coroborat, cel mai probabil, cu mărturia tânărului său coleg: inexistența camerelor de luat vederi în zonă. Fără imagini, era cuvântul lui împotriva cuvântului acelului muncitor. De aceea, comisarul a făcut o anchetă personală în teren, la fața locului, pentru a se asigura că acolo nu sunt camere care să fi surprins incidentul violent.

Comisarul s-a dus la fața locului să se asigure că nu sunt camere video

”Șefii l-au întrebat clar dacă e sigur că lucurile stau așa, dacă acel muncitor l-a atacat și tăiat cu un cuțit. Fiind vorba de ultraj, trebuia anunțat Parchetul și nu te joci cu asta. El a spus că e foarte sigur pe ce spune, că acel om l-a tăiat. Ba chiar a insistat pentru ultraj. Nici un cuvânt de pumnii pe care i-a dat ăluia.

Pe ce se baza, de fapt? După incident, polițistul a făcut o mică anchetă în teren, la fața locului, ca să-și salveze pielea. S-a dus în zonă și a inspectat toate fațadele clădirilor, s-a uitat peste tot ca să se asigure că nu sunt camere. Dar i-a scăpat una singură, de fapt singura din zonă care avea unghi pentru a putea surpinde totul. Pe o casă ai cărei proprietari sunt plecați din țară, oameni care vin rar în România -, este montată o cameră de supraveghere.

E pusă mai sub streașină motiv pentru care e mai greu de observat. Nici el nu a văzut-o și de aceea a mers până la capăt și i-a mințit pe șefi cu varianta ultrajului pentru a-l înfunda pe muncitor. Când însă imaginile au apărut în spațiul public și-a dat seama că a fost demascat și că s-a ”fript” rău”, ne-au dezvălit surse judiciare.

Muncitorul lucra cu un cuțit, cioplea niște lemne, când a fost lovit și luat pe sus de ofițerul nervos

În realiate, acel muncitor nu l-a tăiat cu intenție. Totul s-a întâmplat rapid, accidental, în momentele în care polițistul s-a năpustit asupra lui.

”Bărbatul avea, într-adevăr, un cuțit în mână, dar lucra cu el. Cioplea niște lemne pentru a face niște proptele pentru lucrarea pe care o executa. Polițistul s-a tăiat accidental, când l-a bruscat pe bărbat. Nu a fost atacat”, ne-au explicat aceleași surse.

Acum, comisarul-cooronator al agenților de la Brigada Rutieră Lugoj va trebui să explice de ce a bătut un muncitor doar pentru că nu purta mască medicinală și de ce a încercat să întoarcă ancheta împotriva acelui om. Controlul intern a deschis o cercetare disciplinară, iar rezultatele vor ajunge pe masa procurorilor. Într-o primă fază, muncitorul - considerat inițial agresor în baza declarației comisarului și a rănii suferite de acesta -, ofițerul și colegul său alături de care patrula, au fost audiați în dosarul de ultraj.

Polițistul ar putea fi cercetat pentru purtare abuzivă sau abuz în serviciu, infracțiuni pedepsite cu închisoare între doi și șapte ani

”Acest dosar (n.r cel de ultraj) va fi clasat după apariția imaginilor în care muncitorul este bătut. Cei trei (n.r. ofițerul, colegul său, agentul și muncitorul) vor fi reaudiați într-un alt dosar în care acuzațiile ar putea fi purtare abuzivă sau abuz în serviciu, infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la doi la șapte ani. Polițistul care a încercat să ascundă bătaia pe care i-a administrat-o muncitorului și-a luat cîteva zile libere. Dacă procurorii vor începe urmărirea penală împotriva sa, comisarului cu funcție de coordonator al agenților îi va fi luată arma, va fi scos din operativ și mutat într-un birou. Firește, sporurile aferente la salariu îi vor fi oprite până la clarificarea din punct de vedere juridic a situației”, ne-au mai dezvăluit sursele judiciare citate.

Ne puteți urmări și pe Google News