Franța își pune turban: Republica lui Macron se islamizează într-un ritm galopant

Franța își pune turban: Republica lui Macron se islamizează într-un ritm galopant

Un studiu realizat de Ifop pentru Comitetul Laicității Republicii, publicat în această dimineață, demonstrează prăpastia tot mai adâncă între francezi și musulmanii din Franța.

Potrivit studiului sociologic, majoritatea francezilor musulmani de mai puțin de 25 de ani consideră că Sharia este mai importantă decât legile laice (57%, în creștere cu 10% față de 2016).

În schimb, doar 15% dintre catolicii din Franța apreciază că regulile religiei lor ar trebui să aibă întâietate în fața legislației.

La fel, doi musulmani francezi din trei se opun ideii ca profesorii să poată arăta caricaturi cu personaje religioase elevilor, în timp ce 75% din totalul francezilor și 80% dintre catolicii francezi sunt favorabili acestei idei.

Prăpastia

Același fenomen se întâmplă la aproape toate întrebările, opiniile musulmanilor opunându-se radical celor ale francezilor autohtoni.

Astfel, în ceea ce privește purtarea la vedere a semnelor religioase, fie că este vorba de părinții care îi însoțesc pe copii la școală, de studenți la universitate, de salariații din companiile private sau de funcționarii publici, musulmanii sunt favorabilii în proporții zdrobitoare (de 75%, 70%, 69% și 63%) în timp ce catolicii se opun (18%, 18%, 19% și 15%), le fel și cei care se declară „fără religie” (27%, 23%, 22% și 18%).

În ceea ce privește predarea limbii arabe în școli, 82% dintre musulmani sunt de acord, în vreme ce numai 18% dintre catolici și 32% dintre cei care se declară „fără religie” acceptă ideea.

Sindromul piscinelor

De asemenea, în legătură cu obligația asociațiilor care privesc subvenții publice de a semna un contract de respectare a valorilor publice ale republicii, doar 58% dintre musulmani sunt de acord cu această prevedere, față de 85% în cazul celor fără religie și 91% în cazul catolicilor.

Și subiectul programelor separate pentru femei la piscinele municipale față de restul publicului îi dezbină pe francezi și pe musulmani. Aceștia din urmă sunt de acord în proporție de 81%, catolicii 16% și 24% cei fără religie.