Și Ucraina ia măsuri dure. Ce restricții impune populației
- Ionel Sclavone
- 28 octombrie 2020, 22:51
Ucraina a prelungit starea de urgență, impusă în luna martie, în contextul pandemiei provocată de noul coronavirus până la finalul acestui an.
Decizia a fost luată de Guvernul ucrainean, miercuri, 28 octombrie, iar stare de urgență va fi prelungită până la 31 decembrie, după cum a anunțat premierul Denis Şmigal, citat de agenția de presă EFE. În Ucraina, această măsură de stare de urgenţă a fost impusă în luna martie pentru a face faţă epidemiei de COVID-19.
„În lume şi în Ucraina incidenţa COVID-19 creşte. Prin starea de urgenţă sprijinim activitatea tuturor serviciilor implicate în prevenirea bolii”, a declarat premierul Denis Şmigal după şedinţa de guvern în cadrul căreia s-a adoptat măsura de prelungire a stării de urgență.
Ucraina a impus în luna martie măsuri de prevenire în vederea restrângerii răspândirii noului coronavirus, pe care le-a relaxat parţial începând din luna mai. Intenția autorităților ucrainiene a fost de a susține redresarea economiei autohtone. De atunci, însă, starea de urgență a fost prelungită periodic, aceasta fiind denumită şi „carantină adaptivă. Procedura a urmărit să menţină sau să instituie noi restricţii antiepidemice.
Astfel, de la 1 august restricţiile sunt aplicate ţinând cont de numărul cazurilor de infectare din fiecare regiune a ţării, fiind astfel stabilite patru zone în funcţie de nivelul de gravitate a epidemiei, respectiv zonele verde, galbenă, portocalie şi roşie. Restricţiile decise prin plasarea unei regiuni într-una din aceste zone includ suspendarea transportului public, a serviciilor publice şi alte măsuri.
Măsurile noi care vor intra în vigoare odată cu decizia de prelungire a restricţiilor privesc limitarea orarului de funcţionare a restaurantelor şi altor localuri între 07:00 şi 22:00, interzicerea participării publicului la evenimentele sportive (cu excepţia celor internaţionale, pentru care Ministerul Sănătăţii va decide de la caz la caz), precum şi limitarea participării la evenimente sau reuniuni la maxim 50 de persoane în zonele verzi, 30 în zonele galbene şi 20 în cele portocalii. Toate companiile vor trebui să-şi trimită angajaţii în telemuncă, unde este posibil, cu menţinerea salariului neschimbat.
Această ţară cu circa 40 de milioane de locuitori a înregistrat până în prezent 363.075 de cazuri de COVID-19, dintre care 6.755 de decese, miercuri fiind confirmate 7.474 de noi îmbolnăviri şi 165 de decese.