Mesajul unui judecător către „vremelnicii” care decid soarta Justiției: „Abandonați preocupările periferice”

Mesajul unui judecător către „vremelnicii” care decid soarta Justiției: „Abandonați preocupările periferice”

Judecătoarea Evelina Oprina, cunoscută pentru atitudinea sa tranșantă atunci când vine vorba de justiție, a transmis un mesaj către colegii.

Judecătoarea Evelina Oprina din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, considerată o voce distinctă la nivelul forului, este luată la ochi de către colegii săi din CSM, adepții parteneriatelor strategice dintre parchete și serviciile secrete.

„Simbolistica zilei de astazi este despre constientizare si responsabilizare, despre nevoia de transparenta si accesibilitate in înfaptuirea actului de justitie, despre educatie juridica, dar si despre deschidere si comunicare. Principiile accesului liber la justitie, dreptului la aparare si la un proces echitabil sunt doar cateva dintre preocuparile constante ce trebuie sa anime institutiile si autoritatile statului din domeniul justitiei, dar si profesionistii dreptului.

Ziua de azi imi da prilejul de a reitera ca valori precum echilibrul, moderatia si seninatatea trebuie sa ramana coordonatele unui act de justitie independent si impartial, ca este absolut necesar ca preocuparile periferice ale unora dintre cei ce vremelnic decid soarta justitiei sa fie abandonate imediat, iar cetateanul sa redevina centrul atentiei si interesului justitiei”, a scris judecătoarea Oprina, de Ziua Justiției Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un magistrat acuză

În cursul lunii iulie 2020, judecătoarea Evelina Oprina din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat la DNA neregulile descoperite în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, unde era manager de program.

Proiectul cu pricina se numește „TAEJ-Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”, iar de câteva zile, Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – AMPOCA a declanșat un control privind modul în care CSM a încheiat, în 2018, acest contract cu o agenția de turism Dal Travel SRL.

Judecătoarea Oprina a demisionat din calitatea de manager de proiect din cauza neregulilor descoperite, iar în cursul zilei de joi a motivat de ce a făcut acest lucru.

Magistratul a spus că a depus la DNA o sesizare în baza articolului 23 din Lega 78/2000, privind organizarea și funcționarea DNA, o sesizare prin care a ridica ”existența unor suspiciuni” . Mai mult, judecătoarea se plânge de faptul că după ce a demisionat din calitatea de manager de proiect a fost linșată public.

„În contextul atacurilor repetate la care sunt supusă în cadrul Consiliului și a cadrului legal m-am limitat la a pune în aplicare prevederile art. 23 din Legea 78/2000, pentru a evita orice imputare cu privire la persoana mea sub aspectul oricărei participații la împrejurări cu care nu am nicio legătură”, explică judecătoarea Oprina.