Patru nou-născuți uciși de interdicțiile COVID

Patru nou-născuți uciși de interdicțiile COVID

Patru bebeluși nou-născuți au murit în orașul australian Adelaide în ultima lună pentru că nu au putut fi transferați la Melbourne pentru tratament din cauza restricțiilor de călătorie COVID.

Statul South Australia nu deține o unitate cardiacă pentru copii, ceea ce înseamnă că nou-născuții din Adelaide cu probleme cardiace trebuie în mod normal duși la Royal Children’s Hospital din Melbourne, în statul vecin Victoria.

Această opțiune a devenit însă exclusă de la izbucnirea pandemiei de COVID și instituirea restricțiilor de circulație.

Orice persoană care intră în Victoria din South Australia trebuie să călătorească dintr-un motiv considerat esențial, care include „urgențe medicale, tratament stomatologic sau al sănătății”, să meargă la o înmormântare sau să „ofere servicii medicale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bebelușii nu au fost urgență

Cu toate acestea, Bernadette Mulholland, oficial al Salaried Medical Officers Association, a declarat că medicii i-au spus: „În cele patru cazuri, problema a fost că Victoria nu a putut primi bebelușii”.

Alți profesioniști din sănătate i-au susținut afirmația lui Mulholland.

„Copilul și părinții lui, și uneori și alte rude și îngrijitori, trebuiau să meargă la Melbourne, și apoi trebuiau să revină. Așa că existau probleme cu COVID-ul în ambele părți, în sensul că atunci când se întorceau trebuiau puși în carantină. Dar nici o problemă nu este mai gravă decât salvarea unui copil, și nu înțeleg de ce aceste lucruri s-au petrecut”, a declarat și Warren Jones, profesor emeritus la Flinders University, citat de Sky News Australia.

Profesorul asociat John Svigos, audiat în comisia pentru sănătate publică, a confirmat că restricțiile din Melbourne au făcut ca transferul bebelușilor, care aveau nevoie de tratament cardiac special de urgență, nu a fost posibil.

„În actuala situație cu pandemia COVID… procedura obișnuită de transfer la unitatea cardiacă din Melbourne nu mai este posibilă, iar transferul la Sidney se face de la caz la caz”, a declarat Svigos, citat de Daily Mail.

Politicienii se spală bine pe mâini

Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, a declarat cu ocazia unei conferințe de presă organizate la Melbourne că bebelușii nu au fost respinși din cauza carantinei și a negat că statul său are vreo responsabilitate în această tragedie.

„Nu cred că este o chestiune de restricții”, a spus el, adăugând că „exista o opțiune nu de partea noastră, ci de partea lor, pentru ca să nu fie respinși”.

„Nu pot să iau în considerare decât ceea ce mi s-a spus, așa că nu cred că a fost o abordare de genul «nu puteți veni aici».”

Cei patru bebeluși au murit în ultimele patru luni, ultimul caz înregistrându-se vinerea trecută.