SUA. Judecătoarea Amy Coney Barrett, nominalizată de Trump, cu un picior la Curtea Supremă

SUA. Judecătoarea Amy Coney Barrett, nominalizată de Trump, cu un picior la Curtea Supremă

Senatul american a trecut joi de o primă etapă în confirmarea judecătoarei, fără democrați, care au boicotat un proces considerat „ilegitim” atât de aproape de scrutinul prezidențial din 3 noiembrie.

Cei 12 oficiali aleși republicani din Comisiei Judiciare a Senatului au votat să transmită dosarul judecătoarei Amy Coney Barrett ansamblului camerei superioare a Congresului cu un aviz „favorabil”. Acest vot procedural deschide calea pentru un vot final în plen, posibil încă de luni.

„Este o zi mare pentru America”, a scris pe Twitter Trump, care urmărește numirea acestui magistrat în vârstă de 48 de ani, o catolică ferventă, mamă a șapte copii și adversară a avortului, pentru a-i galvaniza pe alegători dreptei religioase din SUA.

Însă pentru senatoarea democrată Kamala Harris, alegerea lui Joe Biden pentru funcția de vicepreședinte, „acest proces de nominalizare este o rușine”. La fel ca cei nouă colegi ai ei democrați din Comisia Judiciară, ea a evitat, joi, votul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Democrații au așezat pe scaune fotografii mari ale americanilor despre care au spus că și-ar putea pierde asigurarea de sănătate dacă judecătoare Barrett este confirmată.

Curtea Supremă urmează să examineze, la 10 noiembrie, un recurs împotriva legii asigurărilor de sănătate a fostului președinte Barack Obama, Obamacare, cu privire la care judecătoarea Amy Coney Barrett și-a exprimat rezerve în trecut.

În cele trei zile ale audierii sale de săptămâna trecută, democrații și-au concentrat atacurile pe această temă, ceea ce le-a permis să tragă săgeți împotriva gestiunii pandemiei de către administrația Trump și să rezoneze cu principalul mesaj de campanie al lui Joe Biden.

Democrații au lăsat scaunele goale

De asemenea, ei au presat-o pe Amy Barrett cu întrebări referitoare la mai multe subiecte fierbinți, între care dreptul la avort, portul de arme de foc și protecția mediului. Cu grijă, Amy Coney Barrett s-a eschivat de la răspuns.