Povestea Igăi Swiatek, marea revelație a tenisului feminin

Povestea Igăi Swiatek, marea revelație a tenisului feminin

Poloneza Iga Swiatek a reușit o mare surpriză la Roland Garros 2020, turneu pe care l-a câștigat în premieră la vârsta de 19 ani. (P)

Nimic nu avea să anticipeze parcursul excelent reușit de Iga Swiatek la Roland Garros. Sportiva născută la Varșovia a început Roland Garros de pe locul 53 WTA și, chiar și așa, a avut un parcurs mult peste așteptări.

Fără lidera clasamentului WTA, Ashleigh Barty, și campioana de la US Open 2020, Naomi Osaka, toți ochii au fost ațintiți pe Simona Halep la Roland Garros. Sportiva noastră are un titlu la Paris în 2018 și alte două finale pierdute și este considerată o specialistă pe zgură.

Totuși, ea nu a avut nicio șansă în fața Igăi Swiatek în optimile de finală, pierzând cu 6-1, 6-2.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma rezultatului de la Roland Garros, Swiatek a urcat tocmai până pe locul 17 în ierarhia mondială WTA și specialiștii îi prevăd un viitor strălucitor.

Mai mult, Iga Swiatek a devenit și una dintre favoritele la câștigarea Australian Open, cota sa scăzând mult în ultimele săptămâni. Iga Swiatek e considerată acum a șaptea favorită, având cota 15.00 la 888 pariuri. Favorită este Naomi Osaka (cota 7.00), urmată de Ashleigh Barty (cota 9.00), Simona Halep, Bianca Andreescu și Serena Williams (toate trei cu cota 11.00).

Cum a scris Iga Swiatek istorie la Roland Garros

Pentru Iga Swiatek, ediția din acest an a fost abia a doua când s-a aflat pe tabloul principal de la Roland Garros. Anul trecut s-a oprit în optimile de finală, fiind învinsă clar de Simona Halep cu 6-1, 6-0.

Totuși, la Roland Garros 2020 a reușit să câștige turneul fără ca măcar să piardă vreun set. În primul tur, ea a trecut de finalista din 2019, Marketa Vondrousova, cu 6-1, 6-2. Apoi a trecut pe rând de incomoda Su-Wei Hsieh, Eugenie Bouchard, Simona Halep, Martina Trevisan și Nadia Podoroska. În finală, Swiatek a întâlnit-o pe americanca Sofia Kenin, campioana de la Australian Open 2020, dar nu i-a dat nicio șansă și a învins-o cu 6-4, 6-1.

La doar 19 ani, ea a devenit cea mai tânără campioană de Grand Slam de la Roland Garros de la Monica Seles încoace, aceasta reușind să se impună în 1992.

De asemenea, ea este prima jucătoare din istoria Poloniei care reușește să câștige un Grand Slam.

Cum a făcut Iga Swiatek primii pași în tenis

Iga Swiatek se trage dintr-o familie de sportivi, iar tatăl său, Tomasz Swiatek, a fost un canotor profesionist, cu prezențe la Jocurile Olimpice. El a fost cel care și-a dorit ca Iga să urmeze un sport invidual în locul unuia de echipă.

Sora Igăi, Agata, a dat tonul în familie, iar noua campioană de la Roland Garros a urmat-o, din dorința de a fi la fel. În timp ce Agata s-a lăsat de tenis la vârsta de 15 ani, Iga a continuat și a avut rezultate foarte bune în acest circuit. Cel mai sus în clasamentul junioarelor a ajuns pe locul 5. În 2018, ea a câștigat proba de dublu de la Roland Garros alături de Caty McNally, iar câteva luni mai târziu a fost campioană și la Wimbledon, tot în proba junioarelor.

Deși este la început de drum, ea are o mulțime de fani. Drept dovadă a fost votată de fani din întreaga lume jucătoarea care a reușit cea mai frumoasă lovitură în circuitul WTA în 2019. De asemenea, ea a terminat pe locul 2 în ierarhia jucătoarea favorită a anului, realizată de forul mondial.

Swiatek are un joc potrivit pentru toate suprafețele, iar experții se așteaptă că acesta va fi doar începutul pentru tânăra poloneză.

"Nu vezi nicio emoție la ea, joacă toate mingile la fel. Cred că va mai câștiga 6 Grand Slam-uri dacă va fi la fel de serioasă și muncitoare în continuare", a spus fostul mare tenismen american John McEnroe. De asemnea, Mats Wilander a opinat că Iga este la fel precum Novak Djokovici și crede că va domina tenisul.

Iga Swiatek a câștigat o sumă impresionantă la Roland Garros

Tânăra poloneză și-a adjudecat, datorită titlului de la Roland Garros, cel mai mare premiu al carierei, în valoare de 1.894.332 de dolari.

Ea ajuns astfel la câștiguri totale în valoare de 2.261.213 de dolari numai în 2020. În întreaga carieră, câștigurile sale au ajuns la 2.936.402 de dolari.

În plus, ea a devenit un magnet pentru sponsori. Avea deja încă dinainte de Roland Garros un contract cu compania Lexus, dar în ultima perioadă a primit numeroase oferte, potrivit datelor publicate de presa poloneză.

Totuși, ea a fost și dată în judecată după titlul de la Paris de compania de marketing sportiv Warsaw Sports Group, care a reprezentat-o până anul trecut. Iga a reziliat unilateral contractul, iar compania respectivă îi solicită despăgubiri în valoare de 1 milion de zloți, echivalentul a 220 de mii de euro.