Brexit. Londra și UE, negocieri pe ultima sută, de frica unui „no deal”

Brexit. Londra și UE, negocieri pe ultima sută, de frica unui „no deal”

După o săptămână de blocaj, Marea Britanie și blocul comunitar reiau, de joi, tratativele comerciale post-Brexit, cu importante divergențe de învins și cu prea puțin timp pentru a scăpa de coșmarul lipsei unui acord.

Europenii au avertizat că trebuie găsit un compromis înainte de sfârșitul acestei luni pentru ca un acord de liber schimb să fie pus în aplicare la 1 ianuarie, sfârșitul perioadei de tranziție în care normele europene continuă să se aplice pe teritoriu Britanic.

Acest lucru le oferă zece zile, cu excepția cazului în care se va juca în prelungiri, pentru a conveni asupra unor subiecte la fel de complexe precum pescuitul sau nivelul de aliniere la normele europene convenite de Londra pentru a accesa piața europeană fără cote sau drepturi de vamă.

Maraton la masa verde

O echipă de negociatori europeni urmează să sosească joi la Londra. Discuțiile vor avea loc acolo până duminică. Apoi vor avea loc personal sau prin videoconferință, în funcție de ceea ce se decide.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile sunt programate zilnic, inclusiv weekend-urile, pe toate subiectele în paralel și pe baza textelor legale, așa cum dorea Londra, fără a aștepta un compromis de principiu.

În mod clar, rămân diferențe semnificative între pozițiile noastre cu privire la cele mai dificile subiecte, dar suntem pregătiți, cu UE, pentru a vedea dacă este posibil să le apropiem în timpul discuțiilor intensive”, a indicat un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic, Boris Johnson. „Este foarte posibil ca negocierile să eșueze”, a avertizat el.

În ciuda urgenței situației, cele două părți au petrecut ultima săptămână jucând ping pong, cerându-i una celeilalte să facă primul pas pentru negocieri, după un summit european marcat de fermitatea celor 27.

Boris Johnson a declarat apoi discuțiile „terminate” și a cerut țării sale să se pregătească pentru un „acord negativ”, o perspectivă potențial devastatoare pentru economiile deja zguduite de pandemia Covid-19.

Pentru a debloca situația, negociatorii european, Michel Barnier, și britanic, David Frost,  au vorbit la telefon în fiecare zi de la începutul săptămânii.