Mare atenție, șoferi! Pandemia te lasă fără carnet. Poliția habar nu avea de așa ceva

Mare atenție, șoferi! Pandemia te lasă fără carnet. Poliția habar nu avea de așa ceva

Un polițist a realizat un experiment inedit, care demonstrează faptul că aparatul etilotest poate comite erori.

Un polițist de la Brigada Rutieră din Bihor a relizat un experiment care a devenit viral pe internet. Concret, acesta a demonstrat cum poate fi păcălit aparatul etilotest, iar șoferii ar putea fi amendați fără să aibă vreo vină.

Experimentul realizat de omul legii a scos la iveală faptul că în cazul în care un șofer s-a dezinfectat pe mâini cu spirt în exces, înainte să sufle în aparat, rezultatul testului îl poate lăsa fără permis.

Experimentul a fost făcut în contextul în care, în judeţul Bihor, mai multor șoferi li s-a suspendat permisul. Aceștia au contestat sancțiunile primite pe motiv că ei nu consumaseră alcool.

Polițistul Tavi Perţea a postat experimentul pe canalul său de Youtube.

„Continuam seria de experimente pe care le-am făcut cu noul model de #alcooltest din dotarea politiei rutiere.

În acest episod verific un mit des întâlnit în ultima perioadă, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus COVID 19 de la începutul anului 2020 și anume, daca iese alcool in aerul expirat, dopă ce te-ai #dezinfectat pe mâini cu spirt”, spune polițistul de la Rutieră, în videoclipul postat pe Youtube,.

Experimentul surpriză

În videoclip, polițistul a intrat în rolul șoferului și a simulat o oprire în trafic. Acesta a fost tras pe dreapta de către un coleg de-ai săi și a fost pus să sufle în alcooltest.

Înainte de a sufla, autorul experimentului s-a dat cu spirt pe mâini și a dezinfectat în exces documentele. Rezultatul: aparatul a indicat alcool în aerul expirat.

După câteva minute, acesta a cerut ca testul să fie refăcut de două ori, iar rezultatul a fost 0,26mg/l alcool în aerul expirat, respectiv 0.16mg/l alcool în aerul expirat.

Poliţistul recomandă cetățenilor să fie foarte atenţi la cât spirt folosesc când dezinfectează obiectele din maşină. Ba mai mult, Octavian Perţea le recomandă şoferilor să solicite recoltare de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, dacă ajung în situaţia din experimentul său.

 

.