COVID-19 a transformat China în Oaia Neagră a lumii

COVID-19 a transformat China în Oaia Neagră a lumii

Un sondaj de opinie internațional dezvăluie că modul în care China a ascuns și apoi a mistificat informațiile despre pandemie nu a rămas fără urmări.

Pandemia de COVID-19 a mototolit zdravăn imagina Chinei în lume. Opinia publică internațională a primit foarte prost faptul că regimul comunist a ascuns timp de o lună și jumătate existența coronavirusului.

Apoi, teoria Beijingului că virusul a fost adus de atleții americani, participanți la Jocurile Mondiale Militare de la jumătatea lui octombrie, de la Wuhan, a agravat și mai multe percepția proastă.

Mai mult, cifra oficială de 4.632 de morți, anunțată de China este greu de crezut și a fost tratată ca atare de Occident, mai ales când se vede cu ce probleme se confruntă acesta de luni buni și cu bilanțuri de victime ce depășesc cu mult pe cel al țării de origine.

În acest context, sondajul realizat de PEW Research Center privind modul în care este percepută China în lume, arată că există o evoluție netă și negativă a opiniei publice față de Beijing.

Pentru această cercetare, au fost chestionate 14.000 de persoane din 14 țări (Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Olanda, Franța, Spania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Australia), în perioada iunie-august 2020.

Cifrele pe care propaganda nu le poate anula

La nivel global, China este percepută negativ de 73% dintre subiecții întrebați.

Percepția cea mai puțin defavorabilă se întâlnește în Italia, cu 62%, explicabil prin faptul că această țară are numeroase investiții chineze și, de la începutul pandemiei, a primit un serios ajutor medical din partea Beijingului.

La polul celălalt, cu percepția cea mai negativă se situează Japonia, cu 86%. Japonia și China împart o întreagă istorie de conflicte și rivalități.

Francezii au în proporție de 70% o părere proastă despre China, Germania – 71%, Marea Britanie – 75% (de la 50% cu numai un an înainte, explicabil mai ales prin intervenția brutală a Chinei în Hong Kong, fostă colonie britanică).

În Statele Unite, poziția extrem de critică a președintelui Trump la adresa Chinei nu a rămas fără rezultat: 73% au o percepție proastă despre China, față de 47% în 2018.