5G: ECTA – eliminarea unor furnizori va genera consecințe negative pentru consumatori

5G: ECTA – eliminarea unor furnizori va genera consecințe negative pentru consumatori

Asociația Europeană de Tecomunicații Concurente, ECTA, una dintre cele mai importante asociații europene din domeniul telecomunicațiilor, a luat poziție publică pe marginea eventualei excluderi a anumitor furnizori din procesul de dezvoltare a rețelelor 5G. 

ECTA subliniază într-un comunicat de presă că o astfel de decizie ar trebui să nu fie luată în baza unor motive geopolitice, ci numai în baza unor fapte demonstrabile. În acest sens, ECTA precizează că o posibilă reducere a numărului de furnizori globali de la 5 la 3, va avea impact ”nu doar asupra sectorului telecomunicațiilor, prin creșterea costurilor, afectarea performanței, întârzierea în construcția rețelelor 5G și limitarea inovării, dar și la nivel socio-economic, prin reducerea capacității de oferire de noi soluții digitale și a stimulării cu succes a creșterii și redresării economice”.

În comunicatul ECTA se consideră că setul de instrumente 5G al Uniunii Europene oferă un cadru adecvat pentru a răspunde amenințărilor  de securitate care afectează rețelele viitorului, respectând totodată suveranitatea europeană și națională.  

ECTA subliniază că accesul la furnizori specifici, dacă nu este garantat în de aceeași manieră pentru toți operatorii, riscă să denatureze concurența. Aceste implicații se pot materializa nu numai în interiorul statele membre, ci și între ele, permițând astfel unora să obțină un avantaj comparativ prin tehnologii mai avansate și mai eficiente. Standardele în domeniu, certificările și reglementările legale trebuie să fie îmbinate în opinia ECTA pentru a crea un cadru coerent care să asigure securitatea și accesibilitatea comunicațiilor electronice. (P)

Ne puteți urmări și pe Google News

  SURSA

https://www.ectaportal.com/news/ecta-press-releases/1306-ecta-warns-against-adverse-consequences-of-a-ban-of-chinese-suppliers-for-eu-welfare-and-5g-deployment