Se strânge lațul în jurul lui Erdogan? Ministrul rus de Externe vizitează Atena

Se strânge lațul în jurul lui Erdogan? Ministrul rus de Externe vizitează Atena

Politica agresivă a președintelui turc Recep Erdogan începe să se răzbune. Supărați pentru problemele pe care le au din cauza conflictului dintre azeri și armeni, rușii lovesc Ankara pe frontul din Estul Mediteranei

După anunţul făcut de Ambasada Rusiei la Atena că Moscova recunoaşte dreptul legal al Greciei, conform Dreptului Internaţional, de a-şi extindele apele teritoriale la 12 mile marine, a venit şi ştirea că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va veni în vizită în Grecia, la data de 26 octombrie. În esenţă, anunţul ambasadei a funcţionat ca un act de bunăvoinţă, pentru a pregăti terenul.

Şi, într-adevăr, nimic din cele de mai sus nu a venit întâmplător. După ruptura survenită în relaţiile dintre Grecia şi Rusia în timpul mandatului lui Nikos Kotzias, actualul ministru de externe al Greciei, Nikos Dendias, a încercat să închidă această ruptură din relaţiile ruso-greceşti. Aşa am ajuns aici, după o remarcabilă activitate diplomatică de culise.

Conjunctura temporală a vizitei lui Lavrov nu este nici ea întâmplătoare. Tensiunile existente pe frontul relaţiilor greco-turceşti conferă acestei vizite un plus de greutate. Acţiunea Moscovei, de altfel, nu este deloc fără legătură cu ceea ce se întâmplă în regiunea extinsă. 

Un mesaj indirect către Erdogan

Este evident ca până într-un punct partea rusă corelează neoficial, dar în mod esenţial relaţiile sale cu Ankara de cele cu Atena. Anunţul cu privire la apele teritoriale greceşti şi vizita lui Lavrov se înscriu în cadrul strâns al relaţiilor bilaterale, dar sunt în acelaşi timp şi un mesaj indirect, dar clar către Tayyip Erdogan.

Este vizibil cu ochiul liber că Rusia şi Turcia s-au apropiat destul de mult, dar că în acelaşi timp relaţiile lor sunt dificile. Şi asta pentru că interesele celor două state se bat cap în cap pe toate fronturile locale, în Siria, în Libia şi în Caucaz. 

Singurul motiv pentru care Moscova şi Ankara menţin relaţiile apropiate este interesul reciproc pentru "tabloul mare". Vladimir Putin a făcut compromisuri cu omologul său turc pe câteva fronturi locale pentru a menţine deschisă ruptura din relaţiile Turciei cu Occidentul şi astfel să reducă presiunea exercitată prin diferite moduri de SUA şi Europa. 

Pe de altă parte, şi Tayyip Erdogan are nevoie de Rusia pentru a contrabalansa presiunea americană care încearcă să-l readucă în „tabăra vestică”. Să nu uităm că Erdogan este convins că în spatele loviturii de stat eșuate din iulie 2016 se afla o mână americană.

Nagorno-Karabah a provocat un mare disconfort Rusiei

Însă, mai ales intervenția deschisă a Turciei pentru a sprijini prin diferite moduri atacul azerilor asupra enclavei armene Nagorno-Karabah a provocat un mare disconfort Rusiei, care consideră Caucazul „curtea sa din spate” și „zona sa sensibilă” din punct de vedere geopolitic. Prin urmare, anunțul extinderii apelor teritoriale grecești și vizita lui Lavrov ar trebui privite ca un răspuns indirect al Moscovei către Ankara.

Nu este întâmplător că într-un interviu pentru un post rusesc de radio, Lavrov a declarat că Rusia "nu a considerat niciodată Turcia drept un aliat strategic, ci un partener strategic, adică o relaţie care are importanţă strategică în multe puncte". Venind la Atena, aşadar, Serghei Lavrov reaminteşte Ankarei că nu "joacă" doar cu Turcia.

https://www.protothema.gr/politics/article/1056017/giati-erhetai-o-lavrof-stin-athina-ti-simainei-gia-tis-ellinotourkikes-sheseis/ 

Traducerea:Rador

Anunț de ultimă oră. Ministrul Educației spune când se închid școlile. UPDATE

Momente de groază la spital. S-a „pedepsit” crunt pentru că și-a îmbolnăvit familia