Guvernul Viktor Orban dă de pământ cu Joe Biden, cât e el de bătrân

Guvernul Viktor Orban dă de pământ cu Joe Biden, cât e el de bătrân

Joe Biden a provocat o furtună diplomatică, punând aliatele NATO ale SUA, în aceeași oală cu Belarus și numindu-le „regimuri totalitare” și „derbedei”.

„Vedeți ce se întâmplă peste tot, din Belarus în Polonia, trecând prin Ungaria, și ascensiunea regimurilor totalitare în lume, și, în plus, acest președinte (Trump) ia în brațe toți derbedeii din lume”, a declarat candidatul prezidențial Democrat de 77 de ani, la o sesiune de întrebări cu simpatizanții.

Compararea Poloniei și Ungariei, democrații din Uniunea Europeană și membre NATO, cu Belarus și alte „regimuri totalitare” a provocat indignare în cele două țări.

Guvernul lui Viktor Orban a lansat un contraatac dur la adresa Democraților și a lui Joe Biden personal.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Încă ne mai putem aminti de tipul de politică pe care au făcut-o Democrații în Europa Centrală vreme de opt ani; încă ne mai putem aminti de conferințele, acuzațiile și atacurile continue”, a replicat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-un mesaj video pe Facebook, denunțând comentariile lui Biden, care „nu au nimic de a face cu realitatea”.

Szijjarto a amintit cum, sub Obama și Biden, „membrii corpului diplomatic al Statelor Unite la Budapesta au luat deschis parte la manifestațiile opoziției și au făcut declarații «extrem de părtinitoare» cu scopul de a susține partidele liberale de stânga și să atace guvernul ungar”, potrivit site-ului oficial About Hungary.

Oficialul maghiar a adăugat că Biden părea „foarte ocupat” în materie de politică externă, în vremea lui Obama, afirmând că, pentru o vreme, „și exagerez puțin, Biden a petrecut mai mult timp în Ucraina decât în America”.

„Asta era în perioada când fiul lui era director la o companie energetică cheie din Ucraina; era și perioada când au existat contracte în sectorul energetic din Ucraina suspectate de corupție”, a continuat Szijjarto.

„Ar fi mai bine dacă Joe Biden ar putea răspunde la unele din aceste vechi întrebări, care există de ceva vreme, înainte de a ataca Europa Centrală”, a mai spus ministrul, adăugând:

„Ar fi formidabil dacă Joe Biden ar putea să ne spună de ce a făcut presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a-l concedia pe procurorul șef și cu acest lucru era legat de ancheta privind contractele energetice ucrainene ale fiului său.”