Trump „pacifică” Orientul Mijlociu pentru a se concentra pe lupta cu China și Rusia

Trump „pacifică” Orientul Mijlociu pentru a se concentra pe lupta cu China și Rusia

Administrația americană va delega o parte dintre responsabilitățile de securitate și comerciale către Israel, pentru a se dedica confruntării globale cu marii săi rivali.

În fruntea unei importante delegații, secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, a plecat sâmbătă, 17 octombrie, de la Tel Aviv spre capitatele Bahreinului și Emiratelor Arabe Unite, de unde va reveni în Israel marți, 20 octombrie.

El are misiunea de a completa acordurile de normalizare a relațiilor dintre Israel și aceste țări arabe cu elemente economice și strategice.

Mnuchin a fost principalul executant care a pus în practică sancțiunile americane împotriva Iranului, dintre care cea mai recentă impune un embargo asupra a 18 bănci iraniene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă dincolo de acest rol, Donald Trump i-a încredințat lui Mnuchin misiunea de a realiza condițiile unei păci durabile în regiune și a instala un parteneriat de securitate regional, sub bagheta Statelor Unite, astfel încât forțele americane să se poată concentra asupra altor rivali, de data aceasta de anvergură mondială, în special China și Rusia, notează o analiză Debka.

Odată pacea instalată în Orientul Mijlociu, și alianța Israel-Bahrein-EAU devenită operațională, Statele Unite vor mai oferi doar o asistență minimă pentru sistemele militare și pentru pregătire.

Degrevarea forțelor americane în Orient va fi posibilă odată ce liderii țărilor din Golf vor putea utiliza în mod deschis capitalurile, asistența în materie de securitate, sprijinul politic și relațiile comerciale cu Israelul.

China va resimți curând o scădere a influenței sale economice și militare în regiune, ceea ce este unul dintre obiectivele importante ale administrației Trump.

Relații normale cu partenerii din Golf vor oferi și Israelului noi alternative pentru proiecte, precum contractul de exploatare a unei părți din portul Haifa, care a fost atribuit unui grup industrial din Shaghai.

Acest contract a șocat Washingtonul, care acum dorește să ofere Israelului variante regionale pentru astfel de afaceri.

De pildă, operatorul portuar din Dubai va face cât de curând o ofertă Israelului.

Schimburile de securitate, păstrate secrete până acum între Israel și mai multe state arabe, ar putea deveni de aici înainte transparente. Aflate permanent sub amenințarea Iranului, țările arabe din Golf s-au dovedit o piață înfloritoare pentru arme și tehnologie militară de vârf din Israel, inclusiv apărare cibernetică, sisteme de drone și softuri spion.

În climatul pre-electoral incert din Statele Unite, apropierea dintre Israel și prietenii arabi ai Americii este considerată ca un suport de securitate pentru interesele strategice americane.

Misiunea de a stabili un cadru cât mai propice pentru exploatarea avantajelor acțiunii diplomatice a lui Trump în Golf i-a fost încredințată lui Mnuchin, din a cărui delegație mai fac parte, printre alții, Avi Berkowitz, asistent al președintelui și reprezentant special pentru negocierile internaționale, și ambasadorul american în Israel, David Friedman.

Cozmin Gușă aruncă bomba! Noul cuplu nociv de pe scena politicii românești

Greaua moștenire lăsată de Firea! Primăria Capitalei poate pierde zeci de milioane de euro