Uniunea Europeană, gata pentru un Brexit fără acord

Uniunea Europeană, gata pentru un Brexit fără acord

Blocul comunitar a avertizat Londra că este pregătită pentru un „no deal”, în timp ce cele două părți se acuză reciproc de blocarea negocierilor comerciale post-Brexit.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața unică, a declarat marți că UE preferă un acord pentru Brexit dar blocul comunitar este de acum pregătit în eventualitatea în care nu se va ajunge la nici o înțelegere cu Marea Britanie, potrivit Reuters.

„Preferăm un acord, dar nu cu orice preţ, iar dacă nu va fi niciun acord, suntem pregătiţi. Vămile noastre sunt gata pentru lipsa unui acord şi este urgent să se pregătească pentru asta şi vămile britanice”, a declarat Thierry Breton.

Joi şi vineri, liderii UE vor participa la un summit la Bruxelles pentru evaluarea progreselor. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că ar dori să afle până în 15 octombrie dacă se poate ajunge la un acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană în ianuarie. Au urmat negocieri dificile între Londra şi Bruxelles, privind relaţiile comerciale dintre ţara cu a şasea economie din lume, ca mărime, şi cel mai mare bloc commercial, scrie Agerpres.

„No deal”, devastator pentru economii

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni miercuri cu premierul britanic Boris Johnson, în timp ce cele două părți se acuză reciproc că au blocat negocierile comerciale post-Brexit, scrie Boursorama.

De când Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, discuțiile dintre Londra și Bruxelles pentru un acord de liber schimb, care va intra în vigoare la sfârșitul perioadei de tranziție care se încheie la sfârșitul anului an, patinează. Și cele două părți se acuză reciproc că au lăsat să planeze riscul unui „no deal” potențial devastator pentru economiile lor.

În fața miniștrii afacerilor europene ai UE, Michel Barnier a subliniat marți că, în ciuda discuțiilor mai „constructive” decât înainte cu Londra, persistă încă puncte de blocaj în dosare ca pescuitul, condițiile de concurență loială sau guvernanța viitorului acord. Dar Barnier a asigurat că UE nu va părăsi masa negocierilor.