Stare de alertă maximă în Franța. Concediile medicilor au fost anulate
- Magda Spiridon
- 10 octombrie 2020, 05:00
În Franța, după Paris, patru orașe mari unde a crescut numărul cazurilor de COVID aplică de sâmbătă restricții specifice stării de alertă maximă. În tot acest timp, spitalele din regiunea Parisului funcționează în sistem de urgență.
Concediile personalului au fost anulate, iar operațiile neesenţiale amânate, în condițiile în care pacienții cu coronavirus reprezintă aproape jumătate dintre cei internați în unitățile de terapie intensivă. Pentru a putea suporta criza, care lovește tot mai multe sectoare, guvernul francez lansează noi măsuri de sprijin economic.
Reporter: Daniela Coman - Întărirea măsurilor de prevenție este necesară în acele aglomerări urbane unde virusul circulă foarte intens, a explicat ministrul sănătății Olivier Veran. Lyon, Lille, Grenoble și Saint-Étienne au trecut la nivelul de alertă maximă, fiind obligate să aplice de mâine aceleași măsuri restrictive impuse recent la Paris și Marsilia. Adunările în spațiul public, mai mari de 10 persoane, sunt interzise, evenimentele mari nu pot primi mai mult de 1.000 de participanți, iar întreprinderile sunt încurajate să recurgă masiv la telemuncă.
Barurile, cafenelele, sălile de jocuri, ca și sălile de sport și piscinele se vor închide, nu însă și restaurantele. Acestea vor trebui să aplice însă un nou protocol sanitar mult mai strict, cu cel mult șase persoane la masă, distanță mai mare între mese decât până acum, circulația clienților prin sală interzisă.
Alerta maximă aduce restricții și în universități. Sălile, amfiteatrele și bibliotecile pot fi umplute doar la jumătate din capacitatea lor. Conform strategiei aplicate de guvernul francez pentru gestionarea epidemiei, și anume acţiune la nivel local, în funcție de gravitatea situației sanitare, alte două mari orașe, Toulouse și Montpellier, împreună cu localitățile de la periferia lor, ar putea trece de luni în stare de alertă maximă, dacă indicatorii lor epidemici continuă să se deterioreze până duminică. Ministrul sănătății, Olivier Veran, a arătat că situația sanitară continuă să se degradeze în Franța.
Olivier Veran: În fiecare zi sunt tot mai multe persoane contaminate, bolnave sau care fac forme grave cu un impact în creștere asupra spitalelor. Fiecare dintre noi deține o parte din victorie, prin atenția pe care o acordăm în fiecare moment al zilei astfel încât să nu răspândim virusul în jurul nostru.
Reporter: Cel puțin două departamente și-au îmbunătățit radical situația și au ieșit din zona de alertă, rezultate încurajatoare având și Bordeaux și Nisa, care au aplicat restricții în urmă cu trei săptămâni. Cea mai complicată situație rămâne în continuare în regiunea pariziană unde direcția de sănătate publică a declanșat planul alb în spitale, care le permite medicilor să amâne unele operații și tratamente pentru pacienții cu alte boli pentru a le face loc celor cu COVID. Ministrul sănătății a îndemnat pe toți cei care lucrează în sistemul sanitar și de îngrijire a vârstnicilor să se vaccineze cât mai repede împotriva gripei sezoniere, campania de vaccinare urmând să înceapă săptămâna viitoare. Totodată, Olivier Veran a făcut apel la cei cu pregătire medicală să se angajeze în spitalele de stat care se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal.
În încercarea de a mai domoli tensiunea din sectoarele obligate din nou să își întrerupă sau să își reducă activitatea, Ministerului Economiei a anunțat noi măsuri de sprijin al salariaților și întreprinderilor. Astfel, firmele închise administrativ sau supuse restricțiilor orare, de exemplu barurile sau care pierd cel puțin 50% din cifra de afaceri, sunt scutite de contribuțiile de asigurări sociale până când vor putea să lucreze din nou. De asemenea, statul se angajează să le plătească salariile 100% tuturor angajaților din turism, industria organizării de evenimente, cultură și sport, trimiși în șomaj tehnic până la sfârșitul acestui an.
Sursa: Rador