Nezavisimaia Gazeta: Despre prăbușirea imaginii post-sovietice a lumii

Nezavisimaia Gazeta: Despre prăbușirea imaginii post-sovietice a lumii

Rusia ori nu poate opri conflictul, ori este de partea perdanților.

Senatorul rus și membru al misiunii de observatori din partea Adunării interparlamentare a statelor membre CSI, Anatoli Șevcenko, a calificat drept „inadmisibile” protestele care au loc în Kîrgîzstan după alegerile în parlament.

Acesta a declarat că în timpul scrutinului „tuturor partidelor li s-au acordat aceleași condiții”.

Un alt senator - și observator - Farit Muhametșin, afirma luni că alegerile s-au desfășurat „la un ridicat grad de concurență”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, în Kîrgîzstan de fapt s-a schimbat puterea, iar rezultatele „scrutinului transparent și concurențial” au fost declarat nevalabile.

Aceasta este deja a treia lovitură de stat care se produce în republică în ultimii 15 ani.

Toate acestea au fost determinate de conflicte interne – nesoluționate – de ordin politic, social sau între elite. Niciuna dintre loviturile de stat nu a avut un caracter „anti-rusesc” - orice putere a negociat cu Moscova cu calm.

Din acest motiv nici nu este extrem de neclar ce poate dicta graba manifestată în aprecierea alegerilor, tendința de a fi de partea părții perdante sau de partea celei care deja a pierdut.

Kîrgîzstan nu este singurul punct-problemă.

În Karabah lucrurile au ajuns până la un adevărat război. În ultimii ani, chiar decenii, Rusia a încercat să se situeze pe o poziție echidistantă atât față de Armenia, cât și față de Azerbaidjan.