Ungaria a fost condamnată, România scapă! Greii din UE l-au năucit pe Orban

Ungaria a fost condamnată, România scapă! Greii din UE l-au năucit pe Orban

Guvernul condus de Viktor Orban a primit o veste devastatoare de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Forul citat a considerat că exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene, dar şi altor universităţi străine sunt discriminatorii.

UCE a fost fondată de celebrul miliardar George Soros, finanţist american de origine ungară.

În consecinţă CJUE a somat şi a cerut guvernanţilor din Ungaria să respecte regulile europene în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria vs. Bruxelles, o nouă dispută

Este arhinoscut faptul că Ungaria se află în dispută cu mai-marii de la Bruxelles în legătură cu statul de drept.

În acest context, condamnarea Ungariei pentru legea privind universităţile străine reprezintă o lovitură grea pentru guvernul condus de Viktor Orban.

Spre deosebire de Ungaria, România n-are niciun fel de probleme cu privire la constrângeri legate de universitatea fondată de George Soros.

Din cauza reticenţei arătate de Guvernul Ungariei, miliardarul a fost nevoit să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena.

Cazul a fost judecat la Luxemburg

„Judecătorii de la Luxemburg au urmat avizul dat de avocatul general la începutul lunii martie.

Condiţiile introduse de Ungaria pentru a le permite unităţilor de învăţământ superior să îşi exercite activităţile pe teritoriul său sunt «incompatibile cu dreptul Uniunii»”, arată Agerpres.

Soros, atacat frontal de Orban

Universitatea Central Europeană a fost ţinta preferată a atacurilor premierului ungar Viktor Orban, iar în cele din urmă şi-a mutat cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei.

Se întâmpla în noiembrie 2019 din cauza unei noilor legi care obligau universităţile străine din Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

Legea mai prevedea şi încheierea unei convenţii internaţionale cu statul de origine al universităţii, iar CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Carta drepturilor fundamentale a UE

„Cerinţele noii legi din Ungaria contravin dispoziţiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legătură cu libertatea academică, libertatea de a crea unităţi de învăţământ superior şi libertatea antreprenorială, susţine CJUE în decizia sa”, arată Agerpres.

Practic, Parlamentul European a acuzat Budapesta de „încălcarea gravă” a valorilor UE şi a activat o procedură în cadrul Articolului 7 al Tratatului UE.

În teorie, aceasta poate genera sancţiuni care să afecteze considerabil Ungaria, considerată alături de Polonia una dintre oile negre ale Europei cu privire la statul de drept.

Reformele din justiţie, atent monitorizate

De altfel, primul raport despre respectarea statului de drept în ţările din UE a fost extrem de critic faţă de Ungaria şi Polonia.

Cele două ţări sunt atent monitorizate din cauza faptului că efectele reformelor din justiţie stârnesc „îngrijorări puternice” la Bruxelles.

Raportul citat a fost prezentat la sfârşitul lui septembrie de Comisia Europeană, iar statele UE au adoptat un dispozitiv pentru a condiţiona acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept.

Această premieră politică în cadrul Uniunii Europene n-a fost agreată de Ungaria şi Polonia, care au votat împotrivă.

foto: Viktor Orban

sursa: Agerpres