News Alert. Ne îndreptăm spre cel mai negru scenariu?! Ședință fulger la Ministerul Sănătății!
- Mihai Soica
- 4 octombrie 2020, 11:39
Deși președintele Klaus Iohannis a spus că România nu se va mai „închide”, așa cum s-a întâmplat în lunile martie, aprilie și mai, autoritățile medicale și guvernamentale fac ședințe, unde discută scenarii care mai de care mai sumbre.
Pentru luni, la sediul Ministerului Sănătății a fost anunțată o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru a vedea ce este de făcut în continuare, pentru a evita răspândirea pandemiei, și asta după ce, de patru zile, în România s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri de persoane infectate, pe zi.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că numărul de persoane infectate va crește alarmant, dacă populația nu va înțelege să respecte măsurile sanitare impuse de autorități, și anume păstrarea distanțierii sociale și purtatul măștii de protecție. „Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă, dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică.
Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a mai spus că situația din prezent se datorează unor măsuri luate de autorități, de relaxare, precum deschiderea restaurantelor, a cinematografelor sau a teatrelor, dar și a școlilor. „Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale.
La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate".
Când se va închide o localitate
Ministrul a vorbit și despre închiderea unei localități, atunci când numărul de cazuri trece peste un anumit prag. „Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările", a explicat Nelu Tătaru.