Folosind un computer tomograf, echipa a realizat o reconstrucție virtuală a craniului său (aflat încă în criptă) pentru a încerca să redea o imagine 3D a chipului copilului. Astfel, reconstrucția facială se apropie destul de mult de original, dar oamenii de știință arată că băiatul pare, probabil, mai în vârstă decât era în realitate.
Alte diferențe se referă la lățimea nasului și dimensiunea gurii, ambele fiind mai subțiri decât în simularea virtuală pe baza căreia a fost realizat portretul.
„Portretele mumiilor” erau o practică destul de comună printre unii egipteni, arată LiveScience, dar într-un mod diferit. O pânză era așezată peste figura îmbălsămată, iar restul corpului era acoperit cu bandaje de lână, ca în ritualul traditional egiptean. Conturul se imprima pe bucata de material și, astfel, se păstra în timp pentru perioade îndelungate.
Mumia copilului a fost descoperită inițial în 1880 într-un cimitir din apropierea piramidei Hawara, lângă regiunea Fayum. Portretul îl înfățișează pe băiat ca pe un copil cu părul creț, împletit, cu ochii căprui și un nas subțire. De asemenea, în pictură el poartă un lănțișor cu medalion.
Computerul tomograf a făcut totul
Egiptologii de la Muzeul Egiptului din Munchen au folosit un computer tomograf pentru scanarea mumiei și realizarea unei imagini digitale a craniului băiatului. Aceștia au putut să determine vârsta copilului la momentul decesului, după ce i-au analizat oasele și dinții.
Procesul de reconstrucție e imaginii craniului a pornit de la ochi, iar de acolo s-a trecut la reconturarea nasului, a gurii și, mai departe, a întregului chip, potrivit pentru un copil de opt ani, scrie yoda.ro.
Cu ceva timp în urmă, cincizeci de mumii datând din perioada ptolemaică (305-30 î.Hr.) au fost descoperite de arheologii egipteni într-un mormânt faraonic din provincia Minya. Mumiile, dintre care 12 erau ale unor copii, au fost descoperite în patru camere funerare, aflate la 9 metri adâncime, în situl de la Tuna El-Gebel, aflat la sud de Cairo.