Alegeri locale 2020. Totul despre vot şi pericolele cu privire la votare
- Daniel Magureanu
- 26 septembrie 2020, 08:57
Duminică, 27 septembrie 2020, românii se pregătesc pentru mult aşteptatele alegeri locale şi trebuie să ştie că procesul de votare va fi mai complex faţă de anii precedenţi.
La aceste alegeri locale, cetăţenii care se vor prezenta la vot trebuie ştie că ştampila cu menţiunea „Votat” va fi aplicată în patrulaterul ce cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului.
Fiecare cetăţean român cu drept de vot va primi 4 buletine de vot: pentru primar, pentru Consiliul Local, pentru Consiliul Judeţean şi pentru preşedintele CJ.
La fel, fiecare votant va primi 4 buletine de vot şi în Bucureşti. Primul va destinat exprimării opţiunii electorale pentru primarul de sector, iar al doilea pentru Consiliul Local al sectorului.
Celelalte două buletine de vot pe care le vor primii alegătorii din Bucureşti sunt pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.
Mare atenţie când aplicaţi ştampila
Conform autorităţilor, o atenţie deosebită trebuie acordată când se aplică ştampila pe buletinul de vot, pentru că există riscul ca votul său să fie declarat nul.
Voturi valabil exprimate pe buletinele de vot vor fi considerate cele pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate după cum urmează:
- ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater
- ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă
- şi dacă ştampila atinge doar un patrulater membrii comisiei electorale vor considera acel vot ca fiind vot valabil exprimat
- ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului
- votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vor.
- ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater
Când se consideră un vot nul
Buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare va fi considerat vot nul.
De asemenea, sunt nule şi cele care au alt model decât cel legal sau cele pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea „Votat”, dar care are alt model decât cel legal aprobat.
Va fi declarat vot nul şi buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”.
La fel se va proceda şi în cazul unui buletin de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere.
Nul va fi declarat şi votul exprimat pe un buletin pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător.
Dacă ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater, respectivul buletin de vot este nul.
Nulitatea votului este valabilă şi pentru buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.
Ce trebuie făcut după vot?
Odată ce a pus ştampila pe buletinul de vot, alegătorul trebuie să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. Este un pas foarte important în procesul de votare.
Următorul pas se referă la introducerea fiecărui buletin de vot în urna corespunzătoare, membrii comisiei fiind atenţi şi lămurindu-i pe cei care nu se descurcă.
„Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat
În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare”, transmite Biroul Electoral Central.
Ce înseamnă votul multiplu
Când o persoană votează de două sau mai multe ori în aceeaşi zi, avem un caz de vot multiplu.
Doar dacă semnează un proces verbal, persoana în cazul căreia sistemul electronic semnalează că a mai fost înscrisă ca alegător care şi-a exercitat dreptul de vot duminică, ar mai putea să voteze.
Procedura BEC la alegeri
Conducerea Biroului Electoral Central (BEC) a stabilit procedura care va fi urmată la aceste alegeri locale în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV) şi de prevenire a votului ilegal va semnala că o persoană a mai votat o dată în aceeaşi zi.
Dacă după introducerea codului numeric personal al unui alegător, SIMPV semnalează faptul că persoana care s-a prezentat la urne şi-a mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi, „preşedintele biroului electoral al secţiei de votare mai întâi va aduce la cunoştinţa alegătorului că SIMPV a semnalat că şi-a mai exercitat o dată dreptul de vot la aceste alegeri şi că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 387 alin. (1) lit. b) din Codul penal şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Apoi, dacă respectivul cetăţean insistă că vrea să-şi exercite dreptul constituţional la vot, preşedintele biroului electoral al secţiei va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde alegătorul figurează deja înscris în SIMPV.
Această procedură va fi aplicată pentru identificarea eventualei semnături a acestuia în dreptul datelor sale de identificare din listele electorale.
Atenţie! Convorbirea va fi înregistrată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
„Dacă preşedintele biroului electoral al secţiei de votare apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, îi va permite exercitarea dreptului de vot.
Dacă preşedintele biroului electoral al secţiei de votare apelate confirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, îi va permite să voteze numai după ce acesta va completa şi semna împreună cu preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi operatorul de calculator un proces verbal”, mai arată sursa citată.
Obligaţia unui alegător
La rândul său, alegătorul va preciza în document că, „deşi i s-a adus la cunoştinţă că SIMPV a semnalat că a mai fost înscris ca alegător care şi-a exercitat dreptul de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, precum şi că fapta de a vota de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, solicită în continuare exercitarea dreptului de vot”.
Urna mobilă şi votul multiplu
Întrucât în anii precedenţi au fost unele controverse legate de folosirea urnei mobile şi votul multiplu, au fost prevăzute mai multe proceduri de verificare a procesului votare prin mijloacele menţionate.
Astfel, BEC a decis astfel: codul numeric personal al unui alegător care a formulat cereri pentru urna specială va fi preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Mai departe urmează a fi înregistrat definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se afla alegătorul netransportabil.
Se va avea în vedere semnătura în extrasul de pe lista electorală. Mai departe, înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţia de votare potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.
Măsuri de protecţie la alegeri
Având în vedere contextul pandemic, autorităţile au stabilit mai multe măsuri de protecţie la numărarea voturilor.
Tot personalul implicat (membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi ceilalţi acreditaţi) trebuie să respecte regulile:
- să poarte mască şi mănuşi pe tot parcursul numărării voturilor şi să menţină o distanţă de minimum un metru faţă de celelalte persoane
- de asemenea, numărul total al celor prezenţi în acelaţi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.
La final, în momentul finalizării întregului proces şi după sigilarea sacilor cu buletinele de vot, personalul din secţiile de votare îşi va scoate mănuşile şi îşi va dezinfecta mâinile.
sursa: Agerpres