În sfârsit, Lukașenko a fost lovit decisiv. Nu mai e președinte în Belarus!

În sfârsit, Lukașenko a fost lovit decisiv. Nu mai e președinte în Belarus!

Uniunea Europeană refuză în continuare să-l recunoască pe Alexandr Lukașenko ca președine al Belarus, chiar și după ce acesta a depus jurământul.

Diplomația europeană consideră că depunerea jurământului, miercuri, și noul mandat pe care Alexandr Lukașenko îl revendică, nu au nicio legitimitate democratică fiind vorba de „rezultate falsificate”.

„Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaște rezultate falsificate. Drept urmare, așa-numita „depunere a jurământului din 23 septembrie și noul mandat pe care Alexandr Lukașenko îl susține nu ai nicio legitimitate democratică” și„ contrazic direct voința unor mari pături ale populației din Belarus”, a declarat, joi, șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Alexandr Lukașenko, a cărui realegere este contestată cu intensitate de proteste masive, a depus jurământul, miercuri, în mod neașteptat, într-o ceremonie cu ușile închise, care a fost făcută publică doar după aceea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul a stârnit imediat o altă manifestație a opoziției la Minsk, suprimată cu zeci de arestări.

„Această așa zisă depunere a jurământului nu va face decât să înrîutățească criza politică” din țară, a spus a subliniat Josep Borrell.

„Având în vedere situația actuală, UE își va reevalua relațiile cu Belarus”, a adăugat el fără alte detalii.

Europenii pregătesc sancțiuni

UE a pregătit sancțiuni împotriva a aproximativ 40 de persoane considerate responsabile de represiunea manifestanțiilor din Belarus și ia în considerare și sancționarea lui Alexandr Lukașenko, au afirmat surse  diplomatice.

Dar este necesară unanimitatea statelor membre, iar Cipru condiționează acordul său de adoptarea de măsuri pentru a forța Turcia să înceteze forajul de gaze în apele zonei sale economice.

Două state, Suedia și Finlanda, refuză să-l sancționeze pe Lukașenko pentru a permite o mediere de către OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), care va fi prezidată de Suedia, au adăugat aceleași surse.

Problema va fi discutată la summitul liderilor europeni de la 1 și 2 octombrie la Bruxelles.

„Reiterăm că ne așteptăm ca autoritățile din Belarus să se abțină de la orice represiune și violență împotriva poporului  și să-i elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care au fost arestați” în timpul manifestațiilor de protest, a spus Josep Borrell, joi, care a cerut „noi alegeri democratice” în țară.