Evenimentul Zilei > International > Lukașenko amenință UE cu sancțiuni, în timp ce-și arestează sute de opozanți
Lukașenko amenință UE cu sancțiuni, în timp ce-și arestează sute de opozanți

Lukașenko amenință UE cu sancțiuni, în timp ce-și arestează sute de opozanți

Rezoluția Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care solicita un raport asupra situației din Belarus, a stârnit iritare la Minsk, Belarus acuzând instituția de ingerință.

Guvernul de la Minsk a calificat drept „precedent periculos” o moțiune a Consiliului Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite privind situația din Belarus, acuzând Consiliul de la Geneva de amestec în afacerile sale interne.

Forumul a aprobat vineri această rezoluție propusă de Uniunea Europeană, care acordă autorizație lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, să monitorizeze îndeaproape situația din Belarus și să elaboreze un raport care să conțină recomandări pana la sfârșitul anului.

Propunerea, pe care ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei, a descris-o ca fiind „absolut artificială”, a fost adoptată după o lungă zi de dezbatere la Forumul de la Geneva, care are 47 de țări membre. Fosta republică sovietică nu este una dintre ele.

Șeful diplomației bieloruse a mai declarat că țara sa ar trebui să riposteze dacă Uniunea Europeană decide să aplice sancțiuni suplimentare împotriva Minskului, răspuns care ar duce la sancțiuni atât împotriva reprezentanților organizațiilor europene, cât și împotriva celor a țărilor membre.

Ministrul bielorus a anunțat, de asemenea, că aceste sancțiuni ar putea afecta acreditările acordate membrilor organizațiilor internaționale de presă care le permit să funcționeze pe teritoriul Belarusului.

Sâmbătă, forțele de ordine din Belarus au arestat sute de persoane, în timpul unui marș al femeilor, la Minsk, împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.

Diverse forțe în uniforme negre, kaki, precum și ofițeri de poliție în ținută civilă au luat pe sus sute de protestatari și i-au târât în vehiculele poliției.

Protestul de sâmbătă face parte dintr-o serie de manifestații organizate de femei pentru a cere plecarea lui Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, după realegerea sa în fruntea statului, denunțată de opoziție ca frauduloasă și nerecunoscută de Uniunea Europeană.

Înaintea manifestațiilor, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Polonia, le-a elogiat pe „femeile curajoase din Belarus”.

Svetlana Tihanovskaia urmează să se întâlnească luni la Bruxelles cu miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a descris sâmbătă întâlnirea drept „un flirt cu un reprezentant auto-numit al opoziției din Belarus”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: