Social
Anthony Fauci: „Aş fi mulţumit dacă am avea un vaccin eficace la 70-75% sau chiar mai jos”
Anthony Fauci, într-un interviu dat pentru La Repubblica, explică în ce punct ne aflăm în lupta împotriva virusului şi când ne vom putea întoarce la o viaţă normală.
Virusologul
Antony Fauci este optimist privind vaccinul: „
Va exista!”, dar avertizează:
„Aş fi foarte mulţumit dacă va funcţiona la 70-75%”.
„N-am dubii: vom reuşi. Şi vom reuşi graţie unei combinaţii de vacinuri sigure şi eficace, dar şi de politici adecvate”, asigură faimosul virusolog, care totuşi ţine să precizeze că e nevoie de timp. „Depinde de o serie de factori. În primul rând, vaccinul şi eficactatea sa: îl vom avea rapid şi va fi distribuit în cursul anului 2021. Deci: dacă oamenii vor continua să se comporte în mod adecvat şi vor fi vaccinaţi, de-acum într-un an vom începe să ieşim din strânsoare. Poate că nu de tot, în toată lumea: acest lucru nu va fi posibil mai devreme de 4 ani. Dar vom scăpa”, cotinuă Fauci.
Virusologul Antony Fauci, despre ce ne-ar putea aştepta de Crăciun
Gândul jurnalistului de la Repubblica zboară către Crăciun. Poate că anul acesta nu vom putea sărbători ca totdeauna şi va trebui să renunţăm în numele sănătăţii publice, dar în 2021, ne-am putea întoarce la normalitate?
Fauci e prudent: „Sunt multe vaccinuri în stadiul de experimentare în toată lumea. Iar faptul că demonstrează că sunt eficace în a induce reacţii imunitare, îmi permite să fiu optimist. În final, unul sigur şi eficace, va fi. Deci, sper ca pentru Crăciunul 2021 vom putea să ne întoarcem la o formă de normalitate”.
Cu alte cuvinte, va trebui să aşteptăm vaccinul potrivit, chiar dacă virusologul exclude că va putea exista o protejare completă: „Există multe vaccinuri care protejează 95-97%, ca acela împotriva rujeolei care este unul dintre cele mai eficace. Mă îndoiesc că vom reuşi să punem la punct un vaccin la fel de eficace împotriva Covid-19. Eu sper, dar aş fi mulţumit dacă am avea un vaccin eficace la 70-75% sau chiar mai jos. Nu va proteja pe toţi, dar va proteja majoritatea. Şi în acest fel virusul nu va mai avea oportunitatea să se răspândească. Va fi foarte bine aşa”.
Până una-alta, sunt valabile aceleaşi reguli. Să purtăm masca în acele spaţii unde nu e posibilă asigurarea distanţării, să evităm aglomerările, să să avem o igienă perfectă a mâinilor.
Fauci se gândeşte şi la dificultatea de a convinge cetăţenii să poarte dispozitivele de protecţie. „Spiritul libertarian care animă Statele Unite, face ca persoanele să fie revoltate în privinţa oricărei obligări. Noi trebuie să convingem cetăţenii să se adapteze şi că e important s-o facă. Şi asta se petrece în lumea întreagă”.
În ceea ce priveşte Italia, dur lovită, virusologul sfătuieşte să fie foarte atentă, mai ales din cauza celor ce se întâmplă în Spania şi Franţa.
Revenirea la normal trebuie să fie graduală, chiar şi în privinţa redeschiderii şcolilor. „Trebuie să testăm mai mult. Există diferite tipuri de teste. Unul dintre acestea determină cu un anume grad de acurateţe, dacă o persoană a fost contagiată şi e un examen foarte util pentru contacţi. Mai este unul care poate fi făcut pe multe persoane, puţin costisitor; nu trebuie să fie extrem de precis, dar poate fi folosit pentru a testa elevii şi studenţii, pentru a descoperi dacă există focare”, explică Fauci.
Şi în aşteptarea sosirii vaccinului, se continuă experimentarea diferitelor medicamente. Virusologul explică faptul că deocamdată sunt două foarte promiţătoare, din care unul în mod special reduce semnificativ timpul de vindecare, informează
Il Giornale.