Grecia şi Turcia, anunţ-bombă. Se va stinge disputa din Marea Mediterană?

Grecia şi Turcia, anunţ-bombă. Se va stinge disputa din Marea Mediterană?

Grecia şi Turcia ar putea cădea la o înţelegere cu privire la disputa din Marea Mediterană, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției.

Grecia este aproape de reluarea convorbirilor cu Turcia cu privire la zonele maritime, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului grec Stelios Petsas, după ce în această lună Ankara a retras o navă de explorare din apele disputate în estul Mediteranei.

Reamintim că cele două țări vecine membre în NATO sunt angajate într-o dispută acerbă privind dreptul de forare în estul Mediteranei, iar Grecia, țară membră în UE, secondată de Cipru, a îndemnat blocul cu 27 de membri să o sprijine. „Amenințările cu șantaj și sancțiuni împotriva Turicei nu vor servi la nimic”, a avertizat purtătorul de cuvânt de la Ankara Ibrahim Kalin, după ce spusese că „discuțiile exploratorii” cu Atena s-ar putea relua curând.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare energetică în Mediterana de Est

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanţa tehnică periodică.

Suntem aproape de a relua discuţiile exploratorii, dar cât de curând se va întâmpla acest lucru depinde de ambele părţi, de Grecia şi Turcia. Atmosfera este bună, a declarat Petsas pentru jurnalişti, adăugând că şi Turcia şi-a exprimat dorinţa de reluare a dialogului.

Discuţiile dintre Atena şi Ankara privind demarcarea zonelor maritime s-au blocat în 2016. Media greceşti au anunţat că discuţiile s-ar putea relua în această săptămână.

Liderii statelor Uniunii Europene urmează să evalueze situaţia în cadrul unui summit extraordinar prevăzut pentru 24-25 septembrie, deşi între ţările membre există diferenţe de opinie privind maniera în care să se procedeze.

Ciprul susţine impunerea unor sancţiuni contra Turciei, după decizia de săptămâna trecută a Ankarei de a extinde operaţiunile pentru două nave în apropierea apelor cipriote până la jumătatea lunii octombrie.

Subliniind tonul mai moderat al Greciei în urma retragerii navei Oruc Reis, Stelios Petsas a spus luni că Uniunea Europeană ar trebui să examineze modalităţi de a activa sancţiunile numai dacă Turcia nu respectă poziţia sa recentă de detensionare a situaţiei în Mediterana de Est.

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să viziteze Grecia până la finalul lunii septembrie. El a afirmat că SUA sunt ''profund îngrijorate'' în legătură cu acţiunile Turciei în Mediterana Orientală şi s-a pronunţat pentru o soluţionare diplomatică a crizei, conform celor relatate de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News