Trump, tras pe sfoară cu un video plăsmuit? Cine l-a păcălit?

Trump, tras pe sfoară cu un video plăsmuit? Cine l-a păcălit?

Netanyahu a folosit un videoclip despre Mahmoud Abbas pentru a influența politica lui Trump, dezvăluie Woodward.

Potrivit extraselor din cartea „Rage” publicate de presa americană, într-un moment în care Trump se întreba dacă Israelul este obstacolul în calea păcii cu palestinienii, Netanyahu i-a arătat un videoclip fals pentru a-l îndepărta de sentimentele pro-palestiniene.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu i-a prezentat președintelui american Donald Trump un videoclip care îl arăta pe președintele palestinian Mahmoud Abbas cerând uciderea copiilor, a declarat fostul secretar de stat Rex Tillerson lui Bob Woodward în noua sa carte „Rage”.

Manipularea lui Trump, un plan reuşit

Incidentul a avut loc pe 22 mai 2017, într-un moment în care Trump începea să aibă dubii cu privire la Netanyahu și se întreba cu voce tare dacă premierul israelian ar putea fi adevăratul obstacol în calea păcii cu palestinienii, a scris Woodward, potrivit extraselor din cartea publicată de către mass-media SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

La o zi după ce a vizionat videoclipul destinat să „contracareze sentimentele pro-palestiniene care au apărut”, Trump s-a confruntat cu Abbas , numindu-l „criminal” și „mincinos” și, la scurt timp, a ordonat închiderea reprezentanţei palestiniene de la Washington și a tăiat aproape tot ajutorul SUA pentru Cisiordania, Gaza și refugiații palestinieni.

Relaţia dintre Tillerson și ginerele lui Trump, Jared Kushner

Așa cum a fost descris de Jewish Insider, care a obținut o copie în avans a cărții, Woodward descrie o relație tensionată între Tillerson și ginerele lui Trump, Jared Kushner, care avea sarcina de a rezolva conflictul israeliano-palestinian. Tillerson credea că relația lui Netanyahu cu Kushner, a cărei familie o cunoștea de mulți ani, era „îngheţată”.

După ce Kushner i-a arătat lui Tillerson mai multe versiuni ale Planului de pace din Orientul Mijlociu, Tillerson i-a spus lui Kushner că palestinienilor „nu le va păsa de banii tăi ... asta nu îți va cumpăra pacea”.

Rezultatul: Tillerson a fost demis în martie 2018 și a fost înlocuit de directorul CIA de atunci Mike Pompeo

Cea mai recentă carte a lui Bob Woodward, „Rage”, este o relatare intimă și înfricoșătoare despre Trump, extrasă din sute de ore de interviuri, inclusiv 18 cu Trump de nouă ore, precum și corespondență și documente confidențiale.

Cartea, care urmează să fie publicată pe 15 septembrie, oferă detalii despre președintele SUA și unii dintre principalii săi asistenți și se încheie cu evaluarea lui Woodward despre Trump ca „omul nepotrivit pentru meserie”, informează Haaretz.