Băsescu: S-au preferat pomeni și excursii în Grecia, nu investiții! București, la coada UE

Băsescu: S-au preferat pomeni și excursii în Grecia, nu investiții! București, la coada UE Sursă: EVZ

Candidatul PMP pentru Primăria Generală a Capitalei, Traian Băsescu, își prezintă la această oră programul pentru administrarea Bucureștiului.

Fostul președinte a prezentat mai întâi premisele programului său, de la date demografice precum suprafață, populație, densitate etc.

Băsescu a arătat și cât este bugetul Capitalei: Primăria Generală a Municipiului București are 7,2 miliarde de lei (1,5 mld. euro), iar bugetul consolidat, adică cele ale sectoarelor plus cel al PMB, este de 15,3 miliarde de lei (3,2 mld. euro).

Veștile cu adevărat proaste sunt însă cele cu privire la calitatea vieții. Potrivit unui studiu al Uniunii Europene, pe toate cele 28 de capitale europene (studiul e anterior Brexit, deci include și Londra), Bucureștiul se află pe locul 27 din 28 la mediu (puritatea aerului și a apei, poluare),

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezastru este și în sănătate (tratament, mortalitate, calitatea actului medical), unde capitala României este pe un rușinos loc 25 din 28

Și mai grav stăm la educație (calitatea actului de învîțământ), locul 27 din 28 de capitale.

Nici la infrastructură rutieră nu strălucim, cu poziția 24 din 28 de capitale europene, iar la transportul public stăm și mai prost, locul 25 din 28.

Ceva mai bine stă Bucureștiul la calitatea serviciilor publice și la recreere, parcuri și cultură - la ambele locul 20 din 28.

În ceea ce privește mediul de afaceri și piața muncii, Capitala e pe locul 19 din 28.

În sfârșit, la costul vieții suntem pe locul 1 din 28, adică avem cea mai ieftină capitală din UE.

Candidatul PMP a insistat cu privire la folosirea surselor alternative de energie. „Avariile frecvente ne spun că trebuie să găsim soluții alternative, nevoia de reducere a emisiilor la fel. Trebuie să trecem la o utilizare masivă de energie regenerabilă. Producem în țară panouri solare pentru curent și apă caldă.

Timp de 8 luni se poate încălzi apă caldă, în București, cu energie solară. Pentru o locuință ca a mea din Gogol, de 450 de mp, sunt necesare două celule pentru a asigura apa caldă 8 luni din 12. Putem să mergem cu o politică de amplasare pe blocuri și în balcoane a celulelor de încălzire a apei calde. Ar trebui derulat un astfel de program în două mandate”, a spus Traian Băsescu.

Candidatul a mai vorbit și despre lucrările neterminate sau „lălăite”, precum pasajele de la Ciurel sau Doamna Ghica sau lărgirea străzii Prelungirea Ghencea. „Nevoia de a lărgi Prelungirea Ghencea este evidentă, nu trebuie să te pricepi la nimic ca să vezi că acolo e o urgență. Sunt proiecte „lălăite”, precum Pasajul Ciurel sau Doamna Ghica. Dar s-au preferat excursiile în Grecia sau tot felul de cheltuieli de felul acesta”, a mai spus Băsescu.

„Am propus realizarea unuia dintre primele spitale europene în România, și cred că vom obține aprobarea, este un proiect în valoare de 1,5 miliarde. Alt proiect este realizarea universității de informatică și inteligență artificială, pe teren cumpărat în Ilfov, pentru că un astfel de proiect, foarte finanțabil, ar ține în țară mulți dintre specialiștii din IT”, a mai spus candidatul PMP.

„Spitalul European Charles de Gaulle din Franța este plin de medici români. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă este condusă de o doamnă doctor din România. Și mai sunt o mulțime. Spitalele europene, propuse de PPE, vor fi spitale universitare, centrate pe cercetare și pentru lupta cu pandemiile”, a mai explicat Băsescu.

„Programul meu costă 6,8 miliarde, din care 85% finanțare europeană, nerambursabilă și 15% finanțare de la bugetul PGMB. Contribuția primăriei va fi de 1,03 miliarde de euro, adică 250 de milioane pe an, absolut suportabil pentru Primăria Capitalei”, a mai spus fostul președinte.

„Mi se pare normal ca la București să vină 6% din alocarea europeană, având în vedere că are 11% din populația României și produce 27% din PIB”, a încheiat Traian Băsescu.