„Vor să cheltuie banii” - Donald Trump acuză generalii americani de atitudine belicoasă

„Vor să cheltuie banii” - Donald Trump acuză generalii americani de atitudine belicoasă

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Conducerea Pentagonului vrea să ducă războaie și să facă fericite companiile de arme, e de părere președintele Donald Trump.

Casa Albă încearcă să îl scuze, declarând că președintele american dorește doar să pună capăt „nesfârșitelor războaie”.

Președintele american a acuzat conducerea armatei americane că este în legătură cu industria armamentului. Într-o conferință de presă desfășurată în fața Casei Albe, președintele Donald Trump a afirmat: „Nu spun că armata mă iubește; o fac soldații. Cei care conduc în Pentagon probabil nu, pentru că nu vor altceva decât să ducă războaie, astfel încât să continue să fie fericite toate minunatele companii care produc bombe, avioane de luptă și orice altceva în acest sens.”

În contrapunct, președintele american dorește să pună capăt „nesfârșitelor războaielor”. După victoria asupra statelor islamice, Donald Trump a susținut ideea conform căreia soldații ar trebui aduși înapoi acasă, dar „unii oameni nu vor să vină acasă, vor să cheltuiască în continuare bani. Înșelătorii la nivel global, făcute cu sânge rece, una după alta, despre asta este vorba ”, a susținut Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele american se află sub presiune în ceea ce privește poziția sa față de armată. Săptămâna trecută, revista Atlantic a susținut într-un articol bazat pe patru surse anonime că Trump a descris soldații americani căzuți în luptă drept „proști” și „învinși”. În timp ce oficiali ai președintelui american au respins vehement veridicitatea celor susținute de acest articol, alte surse mass-media au confirmat acuzațiile.

Casa Albă a încercat ulterior să îndrepte observațiile președintelui privind asocierea generalilor americani cu industria armamentului. Donald Trump a vrut doar să evidențieze că există câțiva politicieni și angajați ai Pentagonului care doresc să continue „nesfârșitele războaie”, în timp ce el se află de partea soldaților și generalilor care vor să pună capăt oricăror conflicte.

Contrar afirmațiilor lui Donald Trump, armata, în număr majoritar, nu pare să îl susțină, potrivit unui sondaj al Military Times efectuat înainte de congresele partidului desfășurate în luna august. Aproape jumătate dintre respondenți, 49,9%, l-au catalogat negativ pe Trump, doar 38% având o imagine pozitivă despre el. Peste 41% dintre cei chestionați au declarat că la alegerile prezidențiale din noiembrie vor vota pentru Joe Biden, contestatarul democrat al președintelui american în funcție. Un procent de 37% dorea ca Trump să fie reales.

Cu toate acestea, critica lui Donald Trump la adresa cadrelor militare superioare pare ciudată, având în vedere declarațiile sale anterioare. De fiecare dată, el laudă „armele minunate” pe care le fabrică America. În martie 2018, președintele a fost deosebit de mândru când a putut prezenta un tratat cu Arabia Saudită, prin care regatul s-a angajat să cumpere arme americane în valoare de aproape 110 miliarde de dolari.

Chiar și în discursul de luni, 7 septembrie 2020, el a menționat faptul că armele nucleare americane au fost „îmbunătățite”. În campania electorală, Trump a promis, de asemenea, în repetate rânduri că va dota mai bine armata și la acest capitol s-a ținut de cuvânt, bugetul Pentagonului crescând în ultimii trei ani.

În plus, el susține în mod repetat că nimeni nu îi respectă mai mult pe soldați și că nimeni nu a făcut mai multe pentru armată ca el.

De asemenea, deciziile personale ale lui Trump nu indică un scepticism general față de industria armamentului. Secretarul său pentru apărare, Mark Esper, a fost director al companiei Raytheon, care produce, printre altele, bombe și rachete pentru armata americană.

Predecesorul lui Esper, Patrick Shanahan, care a ocupat funcția timp de șase luni, provenea, la rândul său, din compania Boeing. În timpul carierei sale acolo, Shanahan a fost în consiliul de administrație al diviziilor responsabile cu elicopterele de luptă și tehnologia rachetelor.

Critica președintelui adresată generalilor ar putea demonstra indignarea sa legată de faptul că nimeni din cei de la nivelul superior al Pentagonului nu a sărit în apărarea lui în dezbaterea actuală privind cuvintele nepotrivite pe care le-a folosit pentru a-i caracteriza pe soldații căzuți pe front.

Donald Trump pare să presupună acum că informațiile din articolul publicat de revista Atlantic ar fi putut proveni chiar de la persoane din Pentagon.

Rivalul lui Trump, Joe Biden, a folosit afirmațiile președintelui pentru a-l ataca.

Veteranii de război americani nu sunt „proști” și „învinși”, potrivit lui Biden. Oricine susține așa ceva nu este persoana potrivită pentru funcția de președinte american. Catalogarea făcută de Trump a fost „de-a dreptul ne-americană”, a adăugat Biden, care se va folosi de această circumstanță favorabilă lui și va avea o întâlnire cu veteranii de război.

În ultimii ani, relația lui Trump cu conducerea armatei americane nu a fost întotdeauna armonioasă. În campania electorală actuală a susținut deja că știe mai multe despre „statul islamic” „decât știu generalii”. Potrivit jurnaliștilor de la ziarul Washington Post, Donald Trump i-a numit pe superiorii militari reuniți într-o întâlnire la Pentagon „învinși” și i-a considerat „o bandă de ciudați și de bebeluși”.

Mass-media americană a raportat de nenumărate ori că atitudinea sceptică este reciprocă. Superiorii din cadrul armatei sunt îngrijorați de impulsivitatea lui Trump și de lipsa de respect pe care acesta o afișează față de regulile și ierarhia militară.

În tinerețe, însuși Trump a petrecut cinci ani la o academie militară din New York, dar nu a fost niciodată într-o misiune de luptă. El a scăpat de a fi chemat în serviciu militar în Vietnam, deoarece un medic a certificat faptul că Donald Trump are depozite de calciu la călcâiele ambelor picioare, fapt care îi îngreunează foarte mult mersul.

Fiicele medicului au declarat pentru New York Times în decembrie 2018 că diagnosticul a fost o favoare făcută tatălui lui Donald Trump, proprietar al locuinței în care medicul stătea cu chirie.

Articol de Oliver Kühn

Traducerea: Vera Ștefan, RADOR