Polonia va fabrica componente pentru rachetele Patriot. Cu cine s-a aliat în acest proiect
- Antonia Hendrik
- 7 septembrie 2020, 21:12
Polonezii şi americanii au lansat lucrările de construire a unei fabrici la Dęblin, unde vor fi produse componente de rachete pentru sistemul de apărare american Patriot.
Aşadar, compania de stat poloneză PGZ, specializată în producţia de armament, şi concernul american Lockheed Martin au lansat lucrările de construire a unei fabrici la Dęblin, în estul Poloniei, unde vor fi produse componente de rachete pentru sistemul de apărare american Patriot cumpărat de Varşovia.
În 2018, Polonia a semnat un acord istoric de achiziţionare a sistemului american Patriot în schimbul sumei de 4,75 miliarde dolari. Premierul Mateusz Morawiecki declara la acea vreme că primul lot de sisteme Patriot va ajunge în Polonia în anul 2022, iar următoarele în 2024.
Producerea unor componente de rachete la fabrica de la Dęblin face parte dintr-un acord încheiat în martie 2019 de compania de stat poloneză PGZ, specializată în producţia de armament, şi concernul american Lockheed Martin.
Fabrica va avea o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi va angaja muncitori polonezi. Noua fabrică, ce va avea o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, urmează să angajeze în jur de 20 de muncitori polonezi.Lockheed Martin este partener al Ministerului Apărării polonez încă din anul 1997.
Guvernul Poloniei a încheiat cel mai important acord privind achiziţia de armament din istoria ţării
Este un moment extraordinar, istoric. Vorbim despre introducerea Poloniei într-o lume cu totul nouă, a tehnologiei de ultimă oră generaţie, arme moderne şi mijloace defensive, a spus preşedintele polonez Andrej Duda.
Potrivit înţelegerii, primele sisteme Patriot vor ajunge în Polonia în 2022, iar următoarele în 2024. Vor fi livrate patru unităţi Patriot, iar Varşovia negociază cu Washingtonul pentru mai multe sisteme antirachetă, un nou radar şi un interceptor de rachete.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat că acordul va permite Poloniei să desfăşoare operaţiuni de apărare antirachetă cu aliaţi NATO precum Olanda, Germania, Spania şi Grecia, care deţin deja sistemele Patriot.
Polonia este preocupată de politica tot mai aspră a Rusiei faţă de statele din Europa de Est, care s-au aflat sub controlul Kremlinului în perioada sovietică, dar au aderat apoi la Uniunea Europeană şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Polonia împarte o frontieră cu o enclavă rusă şi a acceptat staţionarea unor trupe americane pe teritoriul său, pentru întărirea flancului estic al NATO.
Rusia a susţinut în repetate rânduri că desfăşurarea sistemelor de apărare aeriană în apropierea graniţelor Rusiei reprezintă "fără îndoială o ameninţare pentru ţară", iar preşedintele rus Vladimir Putin a reamintit că oficialii americani şi europeni au justificat desfăşurarea scutului antirachetă cu program nuclear iranian, faptul care nu mai este valabil după încheierea acordului din 2015, notează Agerpres.