Captură uriașă de heroină într-un port britanic. Traficanții comunicau criptat

Captură uriașă de heroină într-un port britanic. Traficanții comunicau criptat

Un șofer de tir polonez, care transporta heroină în valoare de 1,25 milioane de lire sterline, a fost arestat în portul Harwich din Essex în urma unei operațiuni care a implicat decriptarea unei platforme de comunicații folosite de infractori.

Un șofer polonez de tir a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce autoritățile britanice au găsit, în camionul său, heroină în valoare de 1,25 milioane de lire sterline.

Șoferul polonez, pe numele său Dariusz Urban, în vârstă de 49 de ani, a fost reținut în urma unui control al ofițerilor poliției de frontieră în portul internațional Harwich din Essex. Camionul ajunsese în Harwich călătorind din Polonia, prin Olanda, iar în remorcă au fost descoperite, ascunse între cutiile de marfă pe care le transporta, 50 de pachete de heroină, conform dailymail.co.uk.

Autoritățile au stabilit că cele 50 de pachete de heroină cântăreau 25 de kilograme care valorează pe piața neagră în jur de 1,25 milioane de lire sterline.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șoferul polonez a fost condamnat de o instanță a Chelmsford Crown Court la o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Dariusz Urban, originar din Ostrzeszow, vestul Poloniei, a recunoscut că a încercat să introducă în Marea Britanie droguri de clasă A.

Trebuie spus că arestarea șoferului polonez a fost făcută în urma unei operațiuni desfășurată de autoritățile britanice care au reușit să spargă un sistem de comunicații criptate de nivel militar pe care pe care îl utilizau infractorii pentru a comunica între ei.

EncroChat era o platformă criptată prin intermediul căreia utilizatorii puteau vorbi privat cu ajutorul telefoanelor special concepute, fără teamă că  discuțiile ar putea fi interceptate de poliție.

Potrivit reprezentanților poliției, platforma a fost special concepută pentru activități criminale și se crede că ar exista în jur de 60.000 de utilizatori la nivel internațional. În Marea Britanie, numărul acestora se ridică la 10.000. Infractorii plătesc un preț de 1.500 lire sterline pentru a primi acces la  EncroChat timp de șase luni.

Agenția Națională pentru Criminalitate din Marea Britanie (NCA) a reușit să spargă codul de criptare după ce a reușit să facă rost de un telefon EncroChat. Directorul adjunct al NCA, Matt Horne, a precizat că arestarea lui Dariusz Urban reprezintă un succes al acestei operațiuni.