Scenariu apocaliptic pentru București. Meteorologii prognozează două luni de caniculă pe an

Scenariu apocaliptic pentru București. Meteorologii prognozează două luni de caniculă pe an

În următorii ani, bucureștenii vor suferi din ce în ce mai mult din cauza caniculei, iar acest lucru se va reflecta și în starea de sănătate.

Conform estimării meteorologilor, numărul zilelor caniculare s-ar putea dubla în următorii zece ani, în București, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Într-una dintre cele mai negre ipoteze ale specialiștilor, în aproximativ 50 – 60 de ani, numărul zilelor caniculare va ajunge la 50 pe vară, în condițiile actuale, iar acest lucru va afecta sănătatea tuturor. Într-un asemenea scenariu, apocalic, canicula nu ne va părăsi aproape două luni din cele trei cât are vara.

„Avem două scenarii climatice, un scenariu în care nu facem nimic pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, și un scenariu de medie, în care lucrurile ajung la un maxim până în 2040. Apoi, pentru că se iau măsuri, pentru că publicul conștientizează schimbările climatice, atunci e posibil să ajungem la o zonă de platou”, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, conform digi24.ro.

Potirivt spuselor acestuia, în această vară am avut șapte zile în scenariul mediu și alte opt în scenariul extrem. Bogdan Antonescu a estimat că în 2085 vom avea fie o situație extremă cu 50 de zile cu valuri de caniculă sau un scenariu mediu cu 20 de zile de căldură, în cazul în care autoritățile nu iau măsurile care se impun în privința protejării mediului.

„Scenariul cu 50 de zile este cel mai rău lucru care se poate întâmpla și, din ce în ce mai mult, comunitatea recunoaște că acest scenariu nu este plauzibil, că nu vom ajunge acolo, pentru că lucrurile au început să se schimbe și nu vom avea în București 50 de zile cu valuri de căldură. Poate nu vom avea nici 20 de zile, dacă reușim să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, dacă luăm măsuri”, a explicat Bogdan Antonescu.

El a precizat este foarte posibil să avem în următorii 50 de ani peste 10-15 zile cu valuri de căldură pe timpul verii.

„Eu sunt optimist că nu vom ajunge la scenariul de medie, poate vom fi undeva mai jos. Sper că vom investi mai mult în energia verde, în automobile electrice, să educăm publicul mai bine și atunci poate lucrurile nu vor fi așa de extreme”, a explicat Antonescu, conform sursei citate.

Pe de altă parte, directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că Bucureștiul este o „insulă de căldură”, la fel ca multe dintre marile metropole. Potrivit acesteia, căldura se resimte mai mult în zonele centrale ale orașului, în vreme ce la periferie temperaturile sunt un pic mai joase.

Chiar și așa, directorul ANM a precizat că autoritățile trebuie să ia în considerare măsuri pentru creșterea protejarea mediului, folosirea energiei verzi pe o scară cât mai largă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

România, cea mai ridicată rată a deceselor din UE. Care sunt explicațiile lui Rafila

Ce trebuie să ai în vedere când îți pregătești mașina pentru sezonul rece

Ne puteți urmări și pe Google News