Studiu Covid-19. De ce unele persoane au intoleranță în fața bolii? „Este un mister”

Studiu Covid-19. De ce unele persoane au intoleranță în fața bolii? „Este un mister”

Centrul de resurse pentru coronavirus al Medscape a publicat un studiu spectaculos în ceea ce privește noul coronavirus.

Unul dintre motivele pentru care Covid-19 s-a răspândit atât de repede pe tot globul este că, în primele zile după infecție, oamenii se simt sănătoși. În loc să rămână acasă în pat, ar putea să fie afară și să treacă, fără să știe, transmiterea virusului. Dar, pe lângă acești pacienți pre-simptomatici, răspândirea nemiloasă a acestei pandemii este facilitată și de un grup mai misterios de oameni: așa-numiții asimptomatici, potrivit medscape.com.

Conform diferitelor estimări, între 20 și 45% dintre persoanele care suferă de Covid-19 - și, probabil, mai mult, potrivit unui studiu recent realizat de Centers for Disease Control and Prevention - navighează printr-o infecție cu coronavirus fără să-și dea seama că au avut-o vreodată. Fără febră sau frisoane. Nu pierd mirosul sau gustul, fără dificultăți de respirație. Nu simt nimic.

„Este un mister extraordinar”

Cazurile asimptomatice nu sunt unice pentru Covid-19. Acestea apar odată cu gripa obișnuită și, probabil, apar și în pandemia din 1918, potrivit epidemiologului Neil Ferguson de la Imperial College London. Dar oamenii de știință nu sunt siguri de ce anumiți oameni suferă nevătămat Covid-19. „Acesta este un mister extraordinar în acest moment”, spune Donald Thea, expert în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston.

Teoria predominantă este că sistemul lor imunitar combate virusul atât de eficient încât nu se îmbolnăvesc niciodată. Dar unii oameni de știință sunt încrezători că răspunsul agresiv al sistemului imunitar, eliminarea anticorpilor și a altor molecule pentru a elimina o infecție, este doar o parte a poveștii.