BNR anunță jalea. Din exportatori de carne, fructe și legume am ajuns importanți importatori
- Mihnea Talau
- 1 septembrie 2020, 10:48
Potrivit unei analize a Băncii naționale a României (BNR), anul trecut, România a importat carne de 941 mil. euro şi a exportat de numai 240 mil. euro, a importat legume de 516 mil. euro şi a trimis peste graniţe de doar 95 mil. euro, iar fructe a importat de 653 mil. euro şi a exportat de 11 ori mai puţin.
România este excedentară în ceea ce priveşte ceralele, însă în cazul cărnii, legumelor şi fructelor, deficitele au crescut de mai mult de 2,5 ori în perioada 2013-2019, arată o analiză a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială al Băncii Naţionale a României.
„Concomitent avem un surplus comercial pentru ciuperci şi mazăre şi un deficit pentru conserve de legume (exclusiv tomate) şi ciuperci conservate altcumva decât în oţet. În acest context, România exportă preponderent materii prime şi produse cu valoare adăugată mică şi importă produse cu valoare adăugată mare relativ la ceea ce se întâmplă în ţările din regiune. Orientarea într-o măsură mai mare către bunuri care încorporează o valoare adăugată mai ridicată poate să contribuie la îmbunătăţirea soldului balanţei comerciale“, se arată în documentul BNR, potrivit zf.ro.
Numai în primul trimestru din acest an, România a importat 118.525 de tone de carne şi organe comestibile, în creştere cu 7,4%, faţă de perioada similară din 2019, iar valoarea acestor importuri s-a majorat cu 43%, până la 257,35 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Pe de altă parte, exporturile de carne şi organe comestibile în perioada ianuarie – martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, respectiv de numai 27.691 tone.
Valoarea exporturilor de astfel de produse a fost de 53,69 milioane de euro, uşor în scădere faţă de perioada similară din 2019, când s-a cifrat la 54,14 milioane de euro.
Conform Eurostat, oficiul de statistică al UE, în țara noastră, prețurile la carne sunt cu 37,3% sub media UE.
În ceea ce priveşte România, situaţia din 2019 este identică cu cea înregistrată în anul 2018.
Alte state membre cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) şi Lituania (29,9% sub media din UE).
Pe de altă parte seceta a lovit cumplit și în recoltele de anul acesta. În ciuda promisiunile date de Guvern despre despăgubiri, fermierii sunt sceptici că vor putea recupera mare parte din pagubă.