Dictatura comunistă din China, noi abuzuri. Jurnalist australian arestat!

Dictatura comunistă din China, noi abuzuri. Jurnalist australian arestat!

Autoritățile chineze au reținut un cetățean australian care lucrează corespondent de presă, deoarece relațiile dintre cele două țări se deteriorează de la o zi la alta.

 

Ministerul de externe al Australiei a declarat că Cheng Lei, jurnalist corespondent pentru radioTV-ul chinez CGTN, a fost reținut în urmă cu două săptămâni. Ministrul de externe, Marise Payne, a declarat că a avut loc o întâlnire consulară virtuală cu Cheng prin intermediul unui link video.

Guvernul Australiei și-a avertizat cetățenii în iulie că prezintă un risc crescut de detenție în China. Tensiunile dintre cele două națiuni au crescut în ultimele luni, după ce Australia a condus cererile pentru o investigație oficială asupra originilor pandemiei de coronavirus din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, China a anunțat o a doua anchetă privind importurile de vin australian. Săptămâna trecută, guvernul federal australian a declarat că intenționează să adopte o legislație care să-i permită să anuleze acordurile guvernamentale locale cu țările străine - o mișcare considerată pe scară largă ca vizând China.

„Doamna Cheng este ținută sub supraveghere rezidențială într-o locație desemnată”, potrivit ABC News. Anchetatorii pot interoga și închide un suspect până la șase luni fără acuzație. Cu toate acestea, Beijingul încă nu și-a confirmat statutul. Ministerul de Externe al Australiei a primit notificarea detenției sale la 14 august.

„Oficialii australieni au avut o vizită consulară inițială cu doamna Cheng la o unitate de detenție prin link video pe 27 august și vor continua să ofere asistență și sprijin familiei sale”, se arată într-o declarație a ministerului. Cheng Lei are doi copii mici în Australia. ABC News a declarat că prietenii și familia nu au aflat de ea în ultimele săptămâni.

O declarație din partea familiei sale spunea că speră la „o concluzie satisfăcătoare și în timp util” și se află în strânsă legătură cu Departamentul de afaceri externe și comerț din Australia.

CGTN (China Global Television Network), este un canal internațional de știri în limba engleză deținut de China Central Television (CCTV), un radiodifuzor de stat. Controlat de Partidul Comunist din China, CGTN se adresează publicului din străinătate.

Grupul de reflecție al Institutului Lowy a declarat că guvernul chinez folosește CGTN pentru a „contribui la formarea unei opinii globale pozitive” a țării.

Cheng a lucrat pentru CGTN de opt ani și a prezentat o emisiune despre afaceri globale. Anterior, ea a fost corespondentă a CNBC Asia în China.

După detenție, profilul ei de pe site-ul CGTN a fost eliminat împreună cu câteva dintre articolele sale. În ianuarie 2019, China l-a reținut pe scriitorul chinezo-australian Yang Hengjun pentru că ar fi pus în pericol securitatea națională a Chinei. El se află și acum în detenție, informează BBC.