UDMR ține Guvernul în suspans total: Avem mai multe variante pentru moțiunea de cenzură

UDMR ține Guvernul în suspans total: Avem mai multe variante pentru moțiunea de cenzură

În stilul de balet cu care ne-a obișnuit, UDMR face echilibristică până în ultima clipă, în așteptarea votului la moțiunea de cenzură de azi, astfel încât să se acomodeze ideal contextului și să facă alegerea cea mai favorabilă intereselor politice proprii.

Deputatul UDMR Attila Korodi a anunțat luni, la postul de radio RFI, că există riscul unui vid decizional în cazul în care moțiunea de cenzură va pica. El acuză pe de altă parte Guvernul Orban că se comportă „de parcă în Parlament ar avea peste 50%”.

Parlamentarul precizează că UDMR va decide luni, la ora 12. cum va vota moțiunea de cenzură, iar decizia va fi anunțată la ora 14, când începe ședința Parlamentului.

Deputatul maghiar critică atât Guvernul, cât și PSD-ul: „Avem un Guvern care în foarte multe momente face hibe, ia decizii pripite sau are multe sincope în procedurile decizionale. Pe de altă parte, avem o Opoziție în jurul PSD-ului, care nu a arătat ce se va întâmpla, dacă acest pas care se întâmplă astăzi, moțiunea de cenzură, trece (...).

La ora actuală, în momentul în care Guvernul Orban pică la moțiunea de cenzură, putem ajunge și la un vid decizional. Pe de altă parte, avem un Guvern Orban care se comportă parcă în Parlament ar avea peste 50%, ia decizii fără să consulte partenerii politici sau sociali sau să aibă dialog cu majoritatea partidelor”.

Deputatul prezintă variantele UDMR în vederea moțiunii de cenzură: „Sunt câteva variante: participăm și votăm împotriva Guvernului, participăm și votăm împotriva moțiunii de cenzură, nu participăm. Toate sunt semnale clare despre o poziționare a grupului parlamentar și această decizie o vom comunica probabil în jurul orei două”.

Pe 13 august, UDMR anunțase că nu va semna moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social Democrat. Într-un interviu acordat tot RFI, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a spus că decizia în privința votului pe moțiune va fi luată în grupurile parlamentare, conform procedurilor interne.  „Trebuie văzute consecințele politice și administrative ale trecerii unei moțiuni de cenzură în acest context pandemic”, a precizat Cseke Atttila la momentul respectiv, precizând că Uniunea nu își dorește „o abordare politicianistă a acestei chestiuni”. Ceea ce era de demonstrat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News