Adevărul despre ofițerul francez arestat pentru "complicitate cu o putere străină”(Rusia)

Adevărul despre ofițerul francez arestat pentru "complicitate cu o putere străină”(Rusia)

Un locotenent colonelul francez, aflat la post într-o bază NATO, în Italia, a fost arestat de serviciile de contraspionaj, Direcția Generală a Securității Interne (DGSI), la întoarcerea din vacanță, din Franța. Ce se știe până acum, aflăm de la France 24!

"Un ofițer francez, semnalat justiției de ministrul Armatelor, a fost cercetat și arestat duminică pentru „complicitate cu o putere străină, care aduce atingere intereselor fundamentale ale Națiunii”. Potrivit radio Europe 1, acest militar era la post într-o bază NATO în Italia și este bănuit de spionaj pentru Rusia.

 

FRANCE 24 (Franța), 30 august 2020 - Un ofițer francez este bănuit că spiona pentru Rusia. Informația dezvăluită de radio Europe 1 a fost confirmată duminică, 30 august, în cursul dimineții, de ministrul francez al Armatelor, Florence Parly. „Ce pot să confirm este că un ofițer superior este sub incidența unei cercetări judiciare pentru atentat la securitate”, a declartat ea. Ministerul Armatelor a sesizat justiția franceză, a precizat ea, fără a da informații privind faptele de care este acuzat ofițerul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La jumătatea zilei, justiția franceză a anunțat că ofițerul respectiv, care are gradul de locotenent colonel, a fost arestat pentru "complicitate cu o putere străină”

 

 Reținut de DGSI,potrivit Europe 1 

 

Potrivit informațiilor de pe Europe 1, bărbatul, aflat la post într-o bază NATO, în Italia, a fost arestat de serviciile de contraspionaj, Direcția Generală a Securității Interne (DGSI), la întoarcerea din vacanță, din Franța. Bănuit că a transmis documente sensibile serviciilor secrete rusești, el a fost plasat în arest provizoriu la închisoarea Santé la Paris.

Potrivit postului de radio, acest locotenent colonel este în vârstă de circa 50 de ani și este tată a cinci copii. El vorbește rusește și a fost văzut în Italia în compania unui bărbat identificat drept agent GRU, serviciile de informații ale armatei ruse. „Este de acum datoria justiției să facă lumină în legătură cu acțiunile sale. Ministerul Armatelor îi va coopera deplin cu justiția, cu respectarea secretului cercetării în curs”, a arătat ministerul.

Ministerul a confirmat numai că un “ofițer superior la post în străinătate” este vizat “pentru fapte de natură să producă grave prejudicii de securitate”.

“Franța a luat inițiativa acestei proceduri judiciare”, a subliniat Florence Parly, precizând că ministerul ei l-a sesizat pe procurorul Republicii în virtutea articolului 40 din Codul de procedură penală, care impune oricărei autorități publice să semnaleze justiției o infracțiune sau un delict de care are cunoștință.

Am luat toate măsurile de apărare care erau necesare și acum trebuie ca justiția să-și poată face munca, cu respectarea secretului cercetării”, a dat asigurări ministrul, fără alte precizări.

 

 Fapt rar

 

Inculpările și condamnările de militari pentru spionaj în folosul unei puteri străine, în principal Rusia sau, la vremea sa, URSS, sunt rare în Franța, mai puțin de zece după războiul rece.

În iulie, doi foști agenți ai serviciilor de informații externe (DGSE) au fost condamnați pentru trădare în folosul Chinei. În 2001, un ofițer francez detașat la NATO a fost condamnat pentru că a furnizat în 1998 informații Serbiei privind bombardamentele Organizației contra acestei țări în timpul războiului din Kosovo.

Aceste informații apar când NATO trece printr-o pasă complicată, hărțuit de Donald Trump și de incertitudinile strategice cauzate de politica externă americană, dar și de tensiunile dintre Turcia pe de o parte, Franța și Grecia de cealaltă parte.

Președintele francez, Emmanuel Macron, partizanul unei autonomizări strategice a Europei față de Statele Unite, a declarat în noiembrie 2019 că NATO este în stare de “moarte cerebrală”, scrie France 24.