Un gigant auto anunță concedieri. Are 10 fabrici în România. Care va fi soarta muncitorilor

Un gigant auto anunță concedieri. Are 10 fabrici în România. Care va fi soarta muncitorilor

 Grupul suedezo-american Autoliv, unul dintre cei mai mari producători de airbaguri și sisteme de siguranță auto din lume, a anunțat disponibilizări la o fabrică din Germania.

Totodată, grupul Autoliv va crea noi locuri de muncă în România, unde 70 de posturi vor fi transferate aici.

Scăderea accentuată a vânzărilor și lipsa de perspective a unei recuperări pe piața auto este motivul invocat de către companie pentru tăierea de posturi operată la fabrica din Elmshorn (landul german Schleswig-Holstein).

De asemenea, conducerea grupului a hotărât că alte 200 de posturi în producție vor fi relocate spre Ungaria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, grupul suedezo-american intenționează să oprească producția centurilor de siguranță la Elmshorn până la jumătatea anului 2023.

În prezent, aproximativ 900 de persoane lucrează la Autoliv  în Elmshorn.

Disponibilizările efectuate de companie nu se opresc însă aici.  Autoliv  are în vedere ca 500 de locuri de muncă să fie tăiate în toată Europa până la sfârșitul lunii martie 2021, ceea ce va impune și închiderea unor unități.

În România, Autoliv are 10 fabrici și 2 centre de inginerie în șapte orașe - Brașov, Timișoara, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reșița, Onești și Iași. În 2019 a avut afaceri de 3,89 miliarde lei (4 miliarde lei în 2018) și un profit net în scădere puternică, de la 160 milioane lei în anul precedent la 4 milioane lei, cu peste 8.500 de angajați.

De la începerea pandemiei de coronavirus, piața auto a înregistrat scădere accentuată a producției ceea ce a dus la lichidarea unor fabric din Europa.

Această evoluție se resimte și în România. Producătorul auto Ford a anunțat că nu va prelungi contractele pe perioadă determinată ale mai multor angajați, dată fiind cererea din piață.

Activitatea fabricii a fost întreruptă mai multe săptămâni în contextul epidemiei de coronavirus și a măsurilor de restricție adoptate pentru a preveni răspândirea agresivă a bolii.

Cu toate măsurile speciale pe care le-a luat conducerea uzinei de la Craiova, totuși, aici a fost înregistrat un caz de infectare cu noul coronavirus.

O angajată a fost testată pozitiv la o clinică privată din oraș. Toți colegii care au intrat în contact direct cu femeia au stat 14 zile în izolare la domiciliu, potrivit b1.ro