The New York Times: Se pare că un alt critic al lui Putin a fost otrăvit
- Tudor Borcea
- 24 august 2020, 06:09
Oare Occidentul va lua măsuri împotriva oricui i-ar fi putut face rău lui Alexei Navalnîi?
În sfârșit, lui Alexei Navalnîi – pare-se aflat încă în comă – i s-a permis să plece în Germania pentru tratament, iar cel puțin așa s-ar putea elucida misterul legat de cauzele care au făcut ca cea mai cunoscută personalitate a opoziției să cadă într-o gravă agonie la bordul unui avion care zbura deasupra Siberiei.
Dar dacă se va dovedi că a fost vorba despre otravă, așa cum arată toate semnele, asta tot nu va demonstra cine l-a atacat și de ce.
S-ar putea ca asta să nu se afle niciodată. La fel după cum nu se știe nici cine s-a aflat în spatele asasinării politicianului Boris Nemțov, a jurnaliștilor Anna Politkovskaia, Vladimir Listiev și Iuri Șcekocikin, a militantei pentru drepturile omului Natalia Estemirova sau a jurnalistului american Paul Klebnikov, ca să numim doar câțiva.
În aceste atentate politice s-au folosit diverse otrăvuri – o doză fatală de poloniu 210 în cazul lui Aleksandr Litvinenko și un agent neurotoxic numit Novociok împotriva lui Serghei Skripal, amândoi foști agenți ai serviciilor ruse de informații atacați în Anglia, dioxină împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Iușcenko, o substanță toxică necunoscută împotriva lui Vladimir Kara Murza, un jurnalist rus care susținea în Occident sancțiunile împotriva unor agenți ai Kremlinului, și Piotr Verzilov, purtător neoficial de cuvânt al formației Pussy Riot.
În niciunul din aceste cazuri nu au fost identificate persoana sau persoanele care au comandat atacurile, chiar și atunci când unii atacatori au fost arestați și trimiși în judecată. Dar atunci când atât de mulți opozanți importanți ruși cad pradă unor atentate inexplicabile și deseori fatale, prea multe dubii nu mai există.
Aproape imediat după îmbolnăvirea lui Navalnîi, aproape toate presupunerile apărute în mediile rusești de socializare și în relatările agențiilor de presă occidentale au fost acelea potrivit cărora cel mai cunoscut reprezentant al opoziției din Rusia – practic, singura personalitate activă a opoziției – a fost ținta unui atac premeditat.
Ar fi de presupus ca un atac la adresa unei personalități atât de importante, atac care ar provoca în mod inevitabil indignare la nivel local și internațional, să ducă la sancțiuni din partea celor mai înalte eșaloane ale puterii.
Până acum, în pofida îndelungatei și neobositei activități publice a lui Navalnîi și în pofida nenumăratelor sale arestări, Kremlinul a evitat să îl izoleze pentru totdeauna, limitându-se de obicei la a-l aresta câte o lună sau chiar mai puțin.