Cât de riscantă este redeschiderea școlilor. Un medic renumit o spune cât se poate de clar!
- Marinela Sârbu
- 18 august 2020, 13:48
Managerul spitalului Victor Babeş din Capitală, Emilian Imbri, a vorbit într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, despre cât de periculoasă este întoarcerea la şcoală a elevilor, declarând că totul ţine de modul în care se va păstra igiena, dar şi de purtarea măştilor.
„Cred ca sunt niste planuri bine facute. Exista variante pe care le vor adopta in functie de situatie. Nu e ceva care sa ne sperie. Exista si varianta de a amana, de a trece pe on line. Lucrurile sunt bine gandite. Vor fi si cazuri in plus care vor aparea ca si cazuri infectate. Totul ţine de modul în care se va păstra igiena, dacă se va purta masca. Chestia cu plexiglas între copii poate să fie bun sau o sursă de mici accidente”, a spus Emilian Imbri la România TV.
Managerul de la Victor Babeş a precizat că liceeni şi copiii de clasa I au un grad de încărcare cu viruşi mai mare decât cei în vârstă.
„Simptomele sunt uşoare, astfel încât trec cu vederea riscul de a transmite virusul către părinţi”, a mai spus Emilian Imbri.
Ministerul Sănătăţii a trimis normele sanitare pentru redeschiderea şcolilor către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, conform surselor Libertatea. Prin urmare, şcolile nu vor trebui să respecte distanţare între băncile elevilor dar aceştia vor purta obligatoriu măşti de protecţie. De la aceasta regulă sunt exceptați doar preșcolarii (copiii de grădiniță). De asemenea, măștile sunt obligatorii și în curte, "dacă va fi aglomerație".
De asemenea, băncile elevilor vor trebui dotate cu plexiglas. Anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie.
Un alt medic recunoscut care s-a remarcat de la începutul pandemie în țara noastră, Virgil Musta, doctorul-erou de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, care a vindecat aproape 700 de pacienţi cu COVID - 19, este de părere că ar fi bine ca elevii să revină la şcoală, însă recomandă precauţie şi concentrare pe prevenirea formelor grave de boală atât la copii, cât şi la familiile acestora.
El spune că părinţii au un rol în triajul epidemiologic zilnic şi propune cursuri online pentru copiii vulnerabili, dar şi pentru cei care au contact în familie cu persoane vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul.