În ce zone din Germania preferă să se stabilească românii, polonezii și cehii

În ce zone din Germania preferă să se stabilească românii, polonezii și cehii

DIE WELT (Germania). România, Polonia, Bulgaria, Croaţia: din aceste ţări au sosit în decurs de 5 ani în Germania o mare parte a emigranţilor din noile state membre UE: numărul lor a crescut cu 744.000.

Românii se stabilesc adesea în sud şi în Saxonia Inferioară, iar polonezii şi cehii într-o altă regiune, în apropiere de ţara lor natală. Aceştia din urmă făceau adesea naveta trecând graniţa pentru a lucra în Germania.

În 2015 numărul imigranţilor era de 2,1 milioane, dar la sfârşitul anului 2019 era deja de aproape 2,9 milioane, reiese dintr-un studiu recent dat publicităţii la Köln de Institutul economic german (IW).

Imigranţii din noile state membre UE preferă să se stabilească în regiuni în care există deja fie o comunitate, fie o reţea din aceeaşi ţară. De asemenea, un aspect decisiv îl constituie în aceste regiuni şi o piaţă promiţătoare pentru forţa de muncă.

Ţinând cont de penuria forţei de muncă, aceste aspecte pot fi folosite pentru recrutarea de forţă de muncă din străinătate – a precizat institutul citat. Chiar şi o comunitate de mai mici dimensiuni din ţara natală ar putea veni în ajutorul regiunii respective dacă recurge la metode potrivite de recrutare.

Pe de altă parte, Ungaria a nunțat că, la sfârşitul săptămânii care s-a încheiat, un număr mare de migranţi a încercat să pătrundă ilegal pe teritoriul țării. Poliţiştii şi militarii ungari au luat măsuri împotriva a 176 de imigranţi, pe tronsonul de frontieră comun cu Serbia. Migranţii au fost returnaţi peste graniţă. Pe tronsonul de frontieră comun cu România şi cu Croaţia, au fost reţinuţi 40 de imigranţi ilegali, iar 10 persoane sunt cercetate penal pentru suspiciunea de trafic de persoane. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News