Coronavirusul schimbă regulile în Israel. Netanyahu insistă pentru un buget pe un an

Coronavirusul schimbă regulile în Israel. Netanyahu insistă pentru un buget pe un an

La Ierusalim există divergențe legate de aprobarea noului buget. Premierul Netanyahu și supleantul său, Gantz, când s-a format coaliţia, au căzut de acord pentru un buget bianual. Acum, premierul Netanyahu, în condiții de criză, insistă să fie adoptat rapid un buget pentru un singur an, informează Rador.

După ce a lăsat să se înțeleagă recent că ar putea urma a patra serie de alegeri anticipate, premierul Benjamin Netanyahu s-a exprimat luni  împotriva organizării de alegeri într-un discurs adresat facțiunii parlamentare a partidului său, Likud.

,,E nevoie de unitate atât în partid, cât și în guvern. Nimeni nu vrea alegeri și nu există niciun motiv pentru alegeri'', a spus Netanyahu. Acesta  a vorbit pe fondul divergențelor cu premierul supleant Benny Gantz în chestiunea bugetului bianual, așa cum s-a căzut de acord la formarea coaliţiei.

Netanyahu atrage atenția că, în condițiile actuale, un buget pentru doi ani poate dăuna economiei. Un buget bianual înseamnă reduceri bugetare și nu e momentul, insistă Benjamin Netanyahu. În aceste condiții pot fi asigurate stabilitatea economiei și bani pentru populație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Alon Schuster, din Partidul Albastru Alb, crede că motivul pentru care Gantz își dorește un buget pentru doi ani este că nu are încredere în promisiunile lui Netanyahu.

În opinia ministrului comunicațiilor, Yoaz Hendel, discuțiile despre alegeri acum sunt o rușine. El a avertizat că la a patra serie de alegeri anticipate va fi o participare la vot foarte redusă.

Liderul "Israel Casa Noastră", Avigdor Lieberman, crede că din motive personale Netanyahu duce Israelul spre alegeri inutile, deoarece are probleme cu legea.

Premierul Benjamin Netanyahu pledează pentru adoptarea rapidă a bugetului, astfel încât să fie deschis la timp anul școlar. El a atras atenția că sunt necesare fonduri pentru sistemul de sănătate în perioada de iarnă.

Directorul bugetului din Ministerul Finanțelor, David Bloch, a anunțat că demisionează la câteva zile după alte două demisii din conducerea Ministerului Finanțelor. Dacă nu există buget aprobat la nivel național, se poate cheltui proporțional în raport cu bugetul aprobat anterior. Dacă nu va fi adoptată legea bugetului până în 25 august, parlamentul se autodizolvă.