Alexandru Rafila despre regulile de protecție sanitară: „Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița...”

Alexandru Rafila despre regulile de protecție sanitară: „Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița...”

Măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor, de către primari, iar nu să fie contestată în interes politic.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că autoritățile locale trebuie să dea exemplu cetățenilor și să respecte măsurile de carantină locală, pentru că, în caz, contrar, efectul asupra oamenilor va fi negativ.

Alexandru Rafila a dat ca exemplu situația orașului Țăndărei unde măsura carantinării a fost eficientă, iar numărul de îmbolnăviri a scăzut simțitor.

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a spus Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul a precizat că oamenii nu vor respcta măsurile de carantinare în condițiile în care primarul localității în cauză va spune că această carantină nu este necceară, iar demersul este abuziv.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității”, a spus Rafila.

În acest context, profesorul Rafila a precizat că oamenilor trebuie să li se explice necesitatea introducerii carantinării pe o perioadă de timp limitată.

„Trebuie să le explice oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru 2 săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a mai spus medicul.

Concomitent, a mai spus medicul Rafila, oamenilor trebuie să li se explice și că este nevoie să se protejeze, să respecte măsurile de siguranță și protecție sanitară.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a încheiat medicul.

Profesorul Rafila, declarație îngrijorătoare. România pe primul loc la incidența cazurilor de COVID

Studiu îngrijorător. Tinerii predispuși să încalce regulile de distanțare socială. Pericol ridicat de îmbolnăvire