Ce spionau chinezii în consulatul din Houston. Mesajul lui Trump

Ce spionau chinezii în consulatul din Houston. Mesajul lui Trump

Americanii nu s-au jucat cu vorbele: „cuib de spioni”, „suspiciuni de furt de proprietate intelectuală”. Ce s-a întâmplat, de fapt, în consulatul Chinei din Houston, în pline tensiuni între Washington și Beijing?

Ordinul guvernului american de a închide, marți, consulatul chinez la Houston (Texas), pe fondul acuzațiilor de spionaj, a intensificat tensiunile dintre cele două puteri.

Ca represalii, China a ordonat, vineri, închiderea consulatului american din Chengdu (în provincia Sichuan).

Aceste incidente cristalizează tensiunile deja foarte mari între cele două țări, accentuate de pandemia coronavirusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce s-a întâmplat în misteriosul consulat chinez din Houston astfel încât SUA să ia această decizie radicală? În definitiv, faptul că marile puteri se spionează reciproc nu este o noutate.

Iată câteva posibile elemente de răspuns.

Totul a început odată cu publicarea, marți,  a unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție al SUA .

El anunță rechizitoriul împotriva a doi chinezi, Xiaoyu Li și Jiazhi Dong, într-un dosar de atacuri informatice asupra a sute de companii de înaltă tehnologie, instituții și diferite administrații, pe o perioadă de mai mult de zece ani, în 11 țări, inclusiv în Statele Unite.

Unele dintre organizațiile afectate de aceste cyberatacuri sunt angajate în lupta împotriva Covid-19 și încearcă să dezvolte vaccinuri.

Câteva ore mai târziu, guvernul american a ordonat Chinei să își închidă consulatul din Houston, diplomații fiind anunțați că au  72 de ore la dispoziție să-și facă bagajele.

Motivul dat de Morgan Ortagus, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat: „pentru a proteja proprietatea intelectuală și informațiile private ale americanilor”.

Ea a adăugat: „Statele Unite nu vor tolera încălcările suveranității noastre și intimidarea poporului nostru de către China.”

Aflat în vizită în Danemarca, secretarul american de stat  Mike Pompeo a acuzat China că s-a angajat într-un  „spionajul masiv” de date secrete.

Fără să se refere direct la dosarul consulatului din Houston, el a făcut aluzie la cei doi hackeri chinezi.

După anunțul închiderii consulatului din Houston, mass-media locală și locuitorii au declarat că se vede fum în curtea consulatului, unde ar fi fost arse o serie de documente.

Pompierii au sosit la fața locului dar nu au putut intra în curtea clădirii.

„Este este prima dată din 1979 și restabilirea relațiilor dintre China și Statele Unite ale Americii când un consulat chinez a primit ordin de închidere”, subliniază Valérie Niquet, șefa departamentului  Asia la Fundația pentru Cercetări Strategice din Franța.

Consulatul din Houston este, de altfel, primul consulat chinez implantat pe teritoriul Statelor Unite.