Supraaglomerație, în vârf de sezon, pe litoral. Măsurile de protecție, ignorate de turiști

Supraaglomerație, în vârf de sezon, pe litoral. Măsurile de protecție, ignorate de turiști

Teama de coronavirus pare să fie uitată, de turiști, în stațiunile de pe litoral, unde distanțarea fizică este ignorată, plajele sunt arhipline, șezlongurile, așezate unul lângă altul, iar cei sancționați de echipele de control sunt agenții economici pentru neluarea măsurilor de limitare a infectării cu SARS Cov-2.

Peste 100.000 de turiști au umplut stațiunile de pe litoral, fiind cazați în hoteluri și pensiuni, numărul lor fiind însă cel puțin cu 50.000 mai mare datorită cazărilor la particular sau la rude. Mamaia, Eforie și Costinești bat record după record în acest week-end, iar numărul mare de infectări de ultimele zile nu-i sperie pe cei dornici de distracție. Prosoapele sunt întinse până pe malul apei, șezlongurile sunt toate ocupate, fiind împinse unul lângă altul, deși inițial erau așezate la distanța legală de 4 metri.

Turiștii par să nu aibă nicio teamă, se bucură de vacanță, de tempertaurile care depășesc 27-28 de grade Celsius și 25 e grade în apa mării. „Covidul nu se simte la mare, adică măști, distanțarea socială, orice altceva. E suficient de aglomerat, dar dacă vrei să păstrezi distanță, poți s-o păstrezi", spune, fericită, o turistă care face plajă la Mamaia. Hotelurile sunt ocupate aproape în proporție de 100%, un turist spune că, la recepție, a plătit 400 de lei, pe noapte, la un hotel de 2 stele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aglomerat este și pe plajele din Costinești și Eforie, unde abia mai poți arunca un ac. Puțini sunt turiștii care își iau măsuri de precauție "Ne-am luat un apartament. Suntem patru, adică părinții și copii, am luat-o pe mama și mai avem încă doi  copii cu noi, în ală apartament. Încercăm să evităm restaurantele, fiindcă este prea aglomerat și, sincer, nu dorim să avem contact cu prea multă lume", explică o familie venită în week-end la mare.

De fapt, de la începutul sezonului estival, cel mai aglomerat este în week-end, ceea ce face ca în acest interval, de vineri până duminică, distanțarea socială să fie aproape inexistentă. Îngrijorate de creșterea alarmantă a cazurilor de infectare, polițiștii, jandarmii și alte echipe de control fac verificări pe tot litoralul pentru a se asigura că măsurile sunt respectate, atât de turiști cât și de către agenții economici.