Imigranții iau puterea prin forță în Egipt

Imigranții iau puterea prin forță în Egipt

În urmă cu aproximativ 3600 de ani, faraonii au pierdut controlul Egiptului de nord în favoarea Hyksos, un popor care arăta și se comporta ca oamenii dintr-o zonă care se întindea din Siria actuală până în Israel.

Explicația tradițională este că Hyksos a fost o forță invadatoare. Dar o nouă analiză a scheletelor din vechea capitală Hyksos sugerează o alternativă: Hyksos erau imigranți în care s-au revoltat și au luat puterea.

Faraonii au stăpânit Egiptul de la aproximativ 3100 î.Hr. până la 30 î.C., dar nu au fost întotdeauna în stăpânire deplină a teritoriului lor.

O perioadă de vulnerabilitate a început în jurul anului 1800 î.Hr., cu o succesiune de faraoni ineficienți care s-au străduit să mențină ordinea. Hyksos a profitat de vidul de putere, preluând controlul Egiptului de nord, conform textelor antice, lăsând faraonilor doar o mică fâșie de pământ spre sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propagandă antică

Arheologii știu că Hyksos erau deosebiți de egiptenii tipici: Aveau nume precum cele ale unor persoane din regiunea vecină din sud-vestul Asiei. Lucrările de artă antică îi înfățișeză purtând haine lungi, multicolore, spre deosebire de ținutele albe egiptene normale.

Dar cine erau nu este clar nici azi.

Citește și Victima unei crime din epoca fierului

Faraonii au afirmat ulterior că Hyksos a fost invadatori străini care au luat nordul Egiptului cu forța și au adus dezordine și haos. Dar unii istorici spun că aceasta a fost pur și simplu propagandă egipteană antică.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric