Plajele sălbatice de pe litoral, distruse de „iubitorii naturii”

Plajele sălbatice de pe litoral, distruse de „iubitorii naturii”

Mii de turiști cu rulote și autoturisme parcate ilegal pe vegetația protejată din Rezervația Delta Dunării sau direct pe întinderile de nisip ale plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Midia își petrec aici weekendurile susținând că vor să se relaxeze în mijlocul naturii, departe de zgomotul orașelor.

Pe plajele Corbu și Vadu, care aparțin Rezervației Biosferei Delta Dunării, se înregistrează, în această vară, cu 500% mai mulți turiști și autovehicule față de anii trecuți. Este un exod care i-a speriat pe inspectorii, prea puțini, ai Rezervației. Din dorința de „a fugi în mijlocul naturii”, turiștii calcă în picioare, și la propriu și la figurat, legile Deltei. Calcă vegetația protejată din habitatele Rezervație, campează pe nisip, deși este total împotriva legii.

 

În acest fel, fostele peisaje sălbatice de la Vadu și Corbu au rămas doar amintire. Cât vezi cu ochii, șiruri lungi de autoturisme și rulote ocupă aleile din nisip, iar pe plajă, direct pe nisip, o mulțime de corturi, bărci, chiar și mașini mari. Turiștii „iubitori de natură” au călcat fără milă plajă sălbatică.  Sunetul motoarelor care produc curent electric la rulote a devenit ceva obișnuit. Nu mai miră pe nimeni.

O turistă cu un copil în brațe spune, mulțumită, că pe plaja Corbu, unde a venit la plajă „ e mai liniștit decât la Constanța”, opinând că „zona ar trebui puțin mai mult modernizată”. Iar un turist din București constată că " plaja a fost sălbatică, acuma văd că deja a început să fie așa, căsuța lângă căsuța, pe roți". Oamenii par să nu priceapă că au venit într-o zonă protejată, unde trebuie să plătească o taxă pentru a parca în zone special desemnate.

Ne puteți urmări și pe Google News