Noi scumpiri, în toiul verii, pe litoralul românesc

Noi scumpiri, în toiul verii, pe litoralul românesc

Deși în timpul săptămânii, stațiunile de la mare sunt mai mult goale, turiștii preferând weekendurile, jumătatea lunii iulie vine cu prețuri mai scumpe pe litoralul românesc, hotelierii invocând vârful de sezon când tarifele explodează atât la mare cât la munte.

Tarifele pe litoral au crescut atât prin agențiile de turism cât și direct, la recepție, dacă turistul nu și-a făcut rezervare din timp. O cameră la patru stele ajunge să coste și 550 de lei, cu mic dejun. Nimenul nu coboară prețul deși pandemia pândește la orice colț. Oamenii din turism susțin că este perioada în care prețurile se aliniază la cerere, iar cum numărul celor care preferă vârful de sezon este mare, prețurile sunt și ele pe măsură.

„Este clar că de fiecare dată, cererea a fost cea care a reglat oferta, iar litoralul românesc a fost construit pe solicitările românilor, marea majoritate, ceea ce este un avantaj.  La fel este și la munte, aceleași prețuri se practică și pentru români și pentru străini. Acum, în acest moment, într-adevăr putem spune că vom avea parte de cel mai mare trafic de turiști pe litoral, dar și în stațiunile montane. Este o piață liberă și fiecare își stabilește politica de prețuri și asta în funcție de solicitări”, spune șeful unei agenții de turism, Cristian Bărhălescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Managerul unui hotel de trei stele, din Mamaia, Lahme Bolat, confirmă scumpirile din vârful de sezon, 15 iulie-15 august: „Față de anul trecut, în perioada asta este o ușoară scădere dar, din  data de 20-23 iulie suntem 100% ca și grad de ocupare. Tarifele cresc cu 10%, la agențiile de turism cu care avem oferite pachete, iar la recepție undeva cu 20%. Mai exact , până acum erau în jur de 300-350, iar acum ajung undeva la 400 de lei cu mic dejun, camera,  șezlongul oferit gratuit pe plajă”.

Soluția pentru o vacanță mai ieftină, la mare

Pentru a face economii, turiștii preferă să își ia sejururi de câteva zile, cât să stea la plajă pentru a se bronza și a se odihni. De exemplu, patru zile de cazare la un hotel de două stele costă peste 1500 de lei, fără mic dejun. „Dacă mai punem și alte cheltuieli ajunge la 4000 de lei, cam multișor” declară o familie de tineri turiști.