Încă o amendă-record pentru Google. Gigantul, lovit de „legea uitării”

Încă o amendă-record pentru Google. Gigantul, lovit de „legea uitării”

Colosul multinațional Google a primit o amendă-record, de la statul belgian, pentru că nu a șters din rezultatele indexate informațiile despre un anumit cetățean care a făcut o solicitare în acest sens.

Corporația americană multinațională Google a fost amendată de autoritățile belgiene pentru că a încălcat drepturile unui cetățean care a solicitat ca anumite informații care apar, despre el, în rezultatele  interogărilor de pe internet, să fie șterse de pe motorul de căutare.

Colosul Google a primit o amendă record din partea Autorității belgiene pentru protecția datelor cu caracter personal, APD, în valoare de 600.000 de euro. Este o sancțiune record aplicată de statul belgian unei companii care activează în această țară și a fost acordată pentru că nerespectarea dreptului unui cetățean „de a fi uitat” în căutările de pe internet.

Regulamentele europene, în vigoare, privind protecția datelor, dau dreptul oricărui cetățean al unui stat membru al  Uniunii Europene să solicite și să obțină ștergerea informațiilor cu caracter personal care îiu privesc, de pe browserele web. Măsura este menită să împiedice prejudicierea imaginii acestor cetățeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un asemenea caz, susțin autoritățile din Belgia, Google a dat dovadă de neglijență,  refuzând să șteargă de pe motorul său de căutare link-uri către articole de presă ce făceau referire la incidente neprobate de hărțuire, petrecute în urmă cu peste 10 ani, cu privire la cetățeanul care a formulat sesiarea, se arată într-un comunicat APD, citat de Bloomberg.

Drept urmare, statul belgian prin ADP a sprijinit, în acest caz, sesizarea persoanei respective care, „în virtutea poziției sale, joacă un rol în viața publică din Belgia” și a dispus sancționarea corporației americane cu amenda de 600.000 de euro.

Trebuie menționat că, de mai mulți ani, corporația americană Google încearcă să împiedice sau măcar să limiteze aplicarea regulamentelor, elaborate de Comisia Europeană, care stabilesc „dreptul de a fi uitat” în statele membre ale UE.

Curtea Europeană de Justiție a decis, în anul 2014, că operatorii motoarelor de căutare pe internet sunt obligați să elimine informațiile nepotrivite sau irelevante din rezultatele căutărilor online pentru persoanele care solicită acest lucru.

A folosit datele miliarde de oameni ca să dezvolte o aplicație controversată

Coronavirusul pune la pământ companiile. Cifrele dezastrului. Criză fără precedent